ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες μέρες

Πτώση στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες μέρες
INTIME

Πτώση των τιμών των καυσίμων αναμένουν παράγοντες της αγοράς τις αμέσως επόμενες μέρες αν και το διάστημα αυτό έχουν εκτοξευθεί και πάλι πάνω από 1,85 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε επίπεδο εβδομάδας κατά 7 δολάρια το βαρέλι και πλέον διαμορφώνεται στα 73 δολάρια.

Ο ιδιόμορφος τρόπος της τιμολόγησης των πετρελαιοειδών προϊόντων στην ελληνική αγορά (μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων ημερών) έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη μετακύλιση των μειώσεων στην αλυσίδα εμπορίας και λιανικής. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι ορατή στους καταναλωτές από αυτήν την εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2022 ένα 15ημερο σερί ανατιμήσεων στη βενζίνη στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο πυροδότησαν, σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, κερδοσκοπικά παιχνίδια traders.

Οι Ελληνες φαίνεται να περιόρισαν τη χρήση του αυτοκινήτου, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ αντίθετα και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διμήνου, έσπευσαν να αποθηκεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης αξιοποιώντας τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει το «ψαλίδισμα» της επιδότησης κατά 0,10 λεπτά ανά λίτρο από την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι εταιρείες διύλισης δεν είχαν εξαγγείλει παράταση εκπτώσεων για τη νέα χρονιά.

Αυξημένες είναι στο 11μηνο και οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης σε ποσοστό 7%, αποτέλεσμα αφενός της αυξημένης τουριστικής κίνησης τη θερινή περίοδο και αφετέρου της χρήσης του για την υποκατάσταση του ακριβού φυσικού αερίου από βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης κράτησαν όρθια την αγορά καυσίμων, αφού οι βενζίνες εμφανίζουν οριακή άνοδο (2%) στο 11μηνο και αρνητικό πρόσημο (-2%) στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.