ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλπάζει» η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ - Έκτακτο επίδομα Πάσχα από την κυβέρνηση

«Καλπάζει» η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ - Έκτακτο επίδομα Πάσχα από την κυβέρνηση

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά με τους καταναλωτές να μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να πληρώσουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς και μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την πολιτική αντιπαράθεση να συνεχίζεται για τα παιχνίδια στις συσκευασίες των προϊόντων.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ο μέσος μισθός του 2021 ήταν στα 1.117 ευρώ, ενώ το 2022 στα 1.176 ευρώ.

Ο μέσος μισθός του 2022 αυξήθηκε κατά 5,25% (59 ευρώ) σε σχέση με το 2021. με τον πληθωρισμό να τρέχει με 9,6%.

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στο «κόκκινο» με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται με τον πρόεδρο Καταναλωτών Ελλάδας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, με τον κυβερντικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση με σοβαρές προσπάθειες και αποφασιστικές κινήσεις την αντιμετωπίζει όσον αφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι σε διαρκή αγώνα να πετύχει το ίδιο και στα καταναλωτικά αγαθά. Τα στοιχεία διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι σύντομα θα φανεί πιο έντονα το αποτέλεσμα των πολιτικών προστασίας του καταναλωτή».

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε για το καλάθι του νοικοκυριού ότι το κόστος του μειώθηκε κατά 20% από τότε που ξεκίνησε ενώ προανήγγειλε ότι στο καλάθι θα προστεθούν περισσότερα επώνυμα προϊόντα.

Πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι για τις ελάχιστες περιπτώσεις παρατυπιών στις συσκευασίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ παράλληλα ζητούν από τους καναταλωτές να καταγγέλλουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

Έκτακτό επίδομα Πάσχα: «Κλειδώνει» η απόφαση της κυβέρνησης

Με την ακρίβεια να «λυγίζει» τα νοικοκυριά και τον πληθωρισμό να τρέχει η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λίγο πριν στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές να δώσει μία νέα οικονομική ανάσα στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα, ανάλογο με την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250 – 300 ευρώ, μιας εξαιρετικά σημαντική «ανάσα» ειδικά για τους ευάλωτους.

Τα κριτήρια δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί όπως ακριβώς και τα Χριστούγεννα, δηλαδή, εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, να λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σταϊκούρα - Ένρια στο υπουργείο Οικονομικών

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή φοροδιαφυγή άνω των 30 εκατ. ευρώ από e-shops

Έκτακτό επίδομα Πάσχα: «Κλειδώνει» η απόφαση της κυβέρνησης για δώρο 250 – 300 ευρώ