ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι του νοικοκυριού: Όσπρια, λευκό τυρί και κοτόπουλο προστίθενται στη λίστα- Όλα τα νέα προϊόντα

Καλάθι του νοικοκυριού: Όσπρια, λευκό τυρί και κοτόπουλο προστίθενται στη λίστα- Όλα τα νέα προϊόντα
Intime news

Εμπλουτίζεται με νέα προϊόντα το «καλάθι του νοικοκυριού» - Τι θα περιέχει το «καλάθι της Σαρακοστής» - Οι ανακοινώσεις από του υπουργείο Ανάπτυξης

Με νέα προϊόντα και εννέα επιπλέον κατηγορίες τροφίμων ανανεώνεται το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Έπειτα από τη συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε επισήμως πως στα νέα είδη με τα οποία επεκτείνεται το καλάθι βρίσκονται τα εξής προϊόντα:

  • Όσπρια (φακές, φασόλια και ρεβύθια)
  • Πάριζα και γαλοπούλα,
  • Κοτόπουλο ολόκληρο και κοτόπουλο σε μέρη
  • Νωπό μοσχάρι
  • γάλα υψηλής παστερίωσης / μακράς διαρκείας και πλήρες
  • Σοκολάτες
  • Λευκό τυρί

Αλλαγές στα ταμπελάκια των προϊόντων

Πλέον λοιπόν οι κατηγορίες των προϊόντων θα ανέρχονται σε 60, από 51 που ήταν προηγουμένως.

Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές και στην επισήμανση των προϊόντων καθώς όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αλλάξουν όλα τα ταμπελάκια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου. Μάλιστα η σχετική ΚΥΑ αναμένεται να υπογραφεί σήμερα.

«Η εφαρμογή είναι υποχρεωτική, μετά τον έναν μήνα θα επιβάλονται πρόστιμα. Ο στόχος είναι να μην είναι εφικτή σε καμία περίπτωση η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες» τόνισε ο υπουργός.

Υπογραμμίστηκε επιπλέον ότι από χθες στην εφαρμογή e-Katanalotis υπάρχουν πλέον και όλα τα φυλλάδια των προσφορών.

Τι θα περιέχει το «καλάθι της Σαρακοστής»

Όσο για το «καλάθι της Σαρακοστής», ο υπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζεται να ενταχθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» Σαρακοστιανά προϊόντα: «Έχουμε ετοιμάσει και την πρότασή μας για το ''καλάθι της Σαρακοστής'' που απασχολεί το καταναλωτικό κοινό. Για την περίοδο της Σαρακοστής, εκτός από τις κατηγορίες που ήδη υπάρχουν και αναφέραμε, προσθέτουμε χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες και κατεψυγμένα θαλασσινά με δυο τουλάχιστον δυο είδη σε κάθε αλυσίδα, ώστε να προσφέρουμε στους καταναλωτές τα βασικά αγαθά που απαρτίζουν το τραπέζι της Σαρακοστής».

«Καμπάνα» σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια - Συνολικά πρόστιμα ύψους 400.000 ευρώ

Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε και σε πρόστιμα λόγω παραβάσεων, επισημαίνοντας ότι τέσσερα βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με το μεγαλύτερο από αυτά να ανέρχεται στα 319.900 ευρώ, έπειτα από «μπαράζ» ελέγχων.

Συγκεκριμένα όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός τα πρόστιμα είναι: στον ΑΒ 319.900 ευρώ (που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε σούπερ μάρκετ) ενώ δημοσιοποιήθηκε το όνομα και άλλων αλυσίδων αν και τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από 50.000 ευρώ διότι είναι υπότροπες.

Πρόκειται για την εταιρεία Lidl στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 26.680 ευρώ ενώ πρόστιμο επιβλήθηκε και στην εταιρεία Γαλαξίας 21.387 ευρώ και 9.380 ευρώ στην εταιρεία Κρητικός και υπάρχουν και συστάσεις σε άλλες δυο εταιρείες.

«Τα πρόστιμα, σημείωσε ο υπουργός, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο αλλά, όχι σε λίγες περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα τμήμα προϊόντων και εντός και εκτός καλαθιού, σε μεγαλύτερο κομμάτι εκτός καλαθιού», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός κάλεσε τις αλυσίδες λιανεμπορίου να είναι προσεκτικές διότι όπως τόνισε «δεν είμαστε διατεθιμένοι να χαριστούμε, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών . Οι νόμοι είναι ισχυροί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες ενώ σταθερά ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου οπότε τα μέτρα λειτουργούν».