ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών

Τι αλλάζει στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών
Eurokinissi

Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 02.05.2023

Οι επιχειρήσεις ως λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής έτους 2022 και εφεξής, ήτοι εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα της απόφασης Α.1138/2020, να τα διαβιβάσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Τα παραπάνω διενεργούνται μόνο στην περίπτωση που οι εκδότες τους, είτε δεν τήρησαν την υποχρέωση διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων με διακριτή ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης», είτε τα διαβίβασαν με απόκλιση, με διακριτή ένδειξη «Απόκλιση Διαβίβασης», ως προς την συνολική αξία προ ΦΠΑ.

Τα δεδομένα διαβιβάζονται με τη χρήση διακριτών Τύπων Παραστατικών Α1 και Α2 ημεδαπής και χαρακτηρισμών συναλλαγών, σύμφωνα με το Παράρτημα της απόφασης Α.1138/2020. Δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης, ανά περίπτωση είτε παράλειψης, είτε απόκλισης, ανά αντισυμβαλλόμενο Εκδότη, εφόσον η συνολική αξία προ ΦΠΑ δεν υπερβαίνει ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου και ανά φορολογικό έτος, τα 100 ευρώ.