ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Mεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

Πάουελ: Mεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί
AP

Η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μετά τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό, τόνισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Fed είναι έτοιμη να κοιμηθεί με μεγαλύτερα βήματα συνολικά αν το «σύνολο» των εισερχόμενων πληροφοριών καταδείξει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, το οποίο σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» σημείωσε.

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Πάουελ μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγάλο άλμα στις νέες θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα.

«Αν το σύνολο των στοιχείων δείξει ότι απαιτείται πιο γρήγορη σύσφιξη, θα είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων» πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μολονότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και ενδέχεται να έχει αναταράξεις.