ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος είναι ο «δολοφόνος» της Silicon Valley Bank;

Ποιος είναι ο «δολοφόνος» της Silicon Valley Bank;
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell μιλάει κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής για να εξετάσει την Εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής προς το Κογκρέσο
AP Photo/Jose Luis Magana

Σε όλες τις πτωχεύσεις τραπεζικών ομίλων και επιχειρήσεων πάντα υπάρχει ένας ηθικός αυτουργός, άμεσος ή έμμεσος. Και εντοπίζεται πολύ εύκολα, εάν κάποιος εντοπίσει τις αιτίες που οδήγησαν στην εκκαθάριση.

Στην περίπτωση της Silicon Valley Bank, «δολοφόνος» της είναι ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ. Βεβαίως ο κ. Πάουελ, δεν είχε πρόθεση να «σκοτώσει» την SVB, ωστόσο οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκάλεσαν την κατάρρευση της 16ης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας που ξύπνησε μνήμες Lehman Brothers.

Η Silicon Valley Bank λάμβανε χρήματα από τους καταθέτες της, στην πλειονότητά τους startups και τα επένδυε μαζικά σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Η παραπάνω στρατηγική ήταν λογική, καθώς τα μακροπρόθεσμα ομόλογα προσφέρουν συγκεκριμένες αποδόσεις που επιτρέπουν στην τράπεζα να πληρώνει τους τόκους των καταθέσεων και ταυτόχρονα να αποκομίσει και κέρδος.

Η κατάσταση όμως ανετράπη όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άλλαξε τη νομισματική της πολιτική και, από τα μηδενικά επιτόκια, προχώρησε σε επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια του δολαρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά να καταρρεύσει, κάτι που είναι λογικό, αφού δεν υπήρχε λόγος να επενδύσει κάποιος σε ομόλογα πέντε ή επτά ετών με αποδόσεις κάτω του 2%, ενώ οι νέες εκδόσεις προσέφεραν αποδόσεις του 5% και άνω.

Συνεπώς, η Silicon Valley Bank βρέθηκε να έχει στην κατοχή της ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων, η αγοραία αξία των οποίων ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή κτήσης. Αυτό επέδρασε αρνητικά στην κεφαλαιακή της επάρκεια, καθώς αυτή υπολογιζόταν με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων.

Τη ίδια στιγμή με τους βασικούς της πελάτες να είναι startups, η SVB βρέθηκε με μεγάλες αναλήψεις από τις νεοφυείς επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών γεγονότων έφερε την «τέλεια καταιγίδα» για τη Silicon Valley Bank. Η τράπεζα χρειάστηκε πουλήσει ομόλογα με ζημιά για να εξασφαλίσει ρευστότητα ώστε να τη δώσει στους καταθέτες της. Γεγονός που την ανάγκασε να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων από τις αγορές για να καλύψει το κενό. Ωστόσο η αποτυχία της να σηκώσει κεφάλαια από τις αγορές, οδήγησε σε bank run και εν συνεχεία στην κατάρρευσή της.

Σχετικές ειδήσεις