ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Συμπονώ τον άνθρωπο του δρόμου στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Συμπονώ τον άνθρωπο του δρόμου στην Ελλάδα

Συμπόνια για τους φτωχούς Έλληνες εκφράζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξαπολύοντας επίθεση στους πλούσιους.

«Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω», τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Stern, ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί οι Έλληνες να είναι «ελεύθεροι να ψηφίσουν ό, τι θέλουν», αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.

Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους».

Σε κάθε περίπτωση, υπεραμύνθηκε της μείωσης του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, θα πρέπει να μειωθεί», ενώ με κάποια δόση ειρωνείας υποστήριξε: «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής».

Ερωτηθείς για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αφού «στην πραγματική κατάσταση της χώρας, που λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα», προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα».

Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», υποστηρίζει.