ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κόστη της ΕΧΑΕ, οι πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και η συγχώρεση χρέους

Τα κόστη της ΕΧΑΕ, οι πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και η συγχώρεση χρέους

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Νέες εξασφαλίσεις

Καλά νέα για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τροποποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια το πλαίσιο που αφορά στις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και ειδικά εκείνο που αφορά στην καταλληλότητα των εξασφαλίσεων που λαμβάνει η κεντρική τράπεζα. Με τη νέα απόφαση προβλέπεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να δέχεται ως εξασφαλίσεις επιμέρους δανειακές απαιτήσεις έναντι επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την κατάλληλη πιστοληπτική αξιολόγηση. Η ελάχιστη αξία των εν λόγω δανειακών απαιτήσεων ορίσθηκε στα 100.000 ευρώ. Πέραν των ανωτέρω η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να δέχεται ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος χαρτοφυλάκια δανειακών απαιτήσεων, εφόσον είναι ομοιογενή και αποτελούνται αποκλειστικά από δάνεια προς επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εφαρμόζει περικοπή αποτίμησης επί του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου δανειακών απαιτήσεων. Η περικοπή αποτίμησης θα υπολογίζεται επί της εκάστοτε εναπομένουσας συνολικής ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την εναπομένουσα ονομαστική αξία, την πιθανότητα αθέτησης και την πιθανή ζημιά σε περίπτωση αθέτησης, κάθε δανείου που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο.

Η συγχώρεση χρέους

Μέσα στις επόμενες ημέρες το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό του 1,72 εκατ. ευρώ σε υποκατάστημα της JP Morgan στη Φρανκφούρτη. Δικαιούχος του λογαριασμού είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ανάπτυξης (IDA). Τί αφορά η πληρωμή; Την εξόφληση της ετήσιας συνεισφοράς της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση της Πολυμερούς Πρωτοβουλίας Ανακούφισης του Χρέους (MDRI) του IDA. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανακούφισης του χρέους δεν αφορά στην υπερχρεωμένη Ελλάδα. Αποφασίσθηκε το 2005 και σχετίζεται με στήριξη πολύ φτωχών κρατών μέσω ελάφρυνση χρέους. Αυτά τα κράτη έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω των 380 δολαρίων ΗΠΑ. Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Μπενίν, Βολιβία, Μπουρκίνα Φάσο, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουιάνα, Ονδούρα, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Νικαράγουα, Νίγηρας, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τανζανία, Ουγκάντα , αλλά και η Καμπότζη και το Τατζικιστάν. Όλες αυτές οι χώρες θα λάβουν αθροιστική ανακούφιση χρέους ύψους 5 δισ. ευρώ. Και μπορεί η συνεισφορά της Ελλάδας να είναι μικρή, ωστόσο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στήριξης.

Το βρετανικό παράδειγμα

Από την 1η Απριλίου 2023 τα εμπορικά ακίνητα στη Βρετανία που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης από Ε και πάνω δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται ή να μισθώνονται. Το 2027 η σχετική απαγόρευση θα αφορά σε ακίνητα ενεργειακής κλάσης από C και πάνω. Το 2030 θα αφορά και στα ακίνητα ενεργειακής κλάσης Β. Η συγκεκριμένη πολιτική αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των εμπορικών ακινήτων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν το βρετανικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σε θέση να δανείσει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για την ενεργειακή αναβάθμιση. Ακόμη, ένα μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει στην κτηματαγορά όταν ξαφνικά εμφανιστεί ένα μεγάλο απόθεμα ακινήτων που δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ή να μισθωθούν. Κάποιοι εντός της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να βρίσκουν καλή ως ιδέα την εν λόγω πολιτική που εφαρμόζει η Βρετανία. Ωστόσο, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να το προτείνει κάποιος προεκλογικά, καθώς θα προκαλούσε την οργισμένη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ.

Τα κόστη της ΕΧΑΕ

Στα ύψη εκτοξεύθηκαν τα λειτουργικά κόστη του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών για το 2022 ανήλθε σε 24 εκατ. ευρώ, έναντι 21,71 εκατ. ευρώ το 2021. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του μισθολογικού κόστους και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι το 2023 οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται ως επαναλαμβανόμενη δαπάνη για την εφετινή χρήση θα μείνει εκείνη του μισθολογικού κόστους. Και επειδή το κόστος λειτουργίας της ΕΧΑΕ έχει αυξηθεί την τελευταία διετία, αυτό αποτυπώνεται στα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) που βαίνουν μειούμενα. Και σίγουρα η εξέλιξη αυτή δεν περνά απαρατήρητη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.