ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

Στα ύψη οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα
Pixabay

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα κατά τον εφετινό Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της εταιρείας AirDNA, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 60% σε ετήσια βάση, ποσοστό που κατέταξε την ελληνική αγορά ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη.

Ακολούθησαν οι αγορές της Νορβηγίας με αύξηση κατά 52,7% και της Πορτογαλίας με ετήσια άνοδο της τάξεως του 44%. Σημειωτέον ότι η αρνητική επίδραση στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης από το περυσινό ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν αποτυπώθηκε παρά μόνο από τον μήνα Μάρτιο και μετά, ενώ αποδείχθηκε και βραχύβια, καθώς το περυσινό καλοκαίρι ήταν το πιο δυναμικό από το 2020 και μετά.

Σύμφωνα με την AirDNA, στην Ελλάδα παρατηρείται πλέον αύξηση των κρατήσεων για το καλοκαίρι κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πέραν του αυξημένου ενδιαφέροντος, αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από την προσπάθεια πολλών ξένων επισκεπτών να κατοχυρώσουν εγκαίρως το κατάλυμα της επιλογής τους για τις ημέρες που το επιθυμούν. Παρατηρείται δηλαδή αυξημένος όγκος κρατήσεων πιο νωρίς εντός του έτους, κάτι που δεν συνέβη π.χ. το 2021 ή ακόμη και πέρυσι, όταν πολλοί ξένοι προτίμησαν να καθυστερήσουν όσο γίνεται την κράτηση καταλύματος λόγω αυξημένης αβεβαιότητας.

Σημαντικά υψηλότερες είναι πάντως και οι τιμές. Κατά τον φετινό Φεβρουάριο η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 26%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η μέση αύξηση σε ετήσια βάση δεν ξεπέρασε το 13,7%. Αντιστοίχως, σημαντική αύξηση κατά 7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 σημείωσε και η προσφορά καταλυμάτων στην ελληνική αγορά. Συγκριτικά με το 2019 η αύξηση άγγιξε το 2%. Πρόκειται για μια διεθνή τάση, καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα διαθέσιμα καταλύματα κατέγραψαν αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με το 2022 και κατά 2,8% συγκριτικά με το 2019.

Σύμφωνα με την AirDNA, η συνολική ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων) αυξήθηκε κατά 47,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα η αύξηση διαμορφώθηκε σε 26,6%. Η πληρότητα σημείωσε άνοδο κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ για τους επόμενους έξι μήνες (άνοιξη και καλοκαίρι) προκύπτουν αυξήσεις των κρατήσεων της τάξεως του 32,8% σε ετήσια βάση και κατά 24,5% συγκριτικά με το 2019.