ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσέλη: Όταν οι δόσεις αυξάνονται, ακόμα και ρυθμισμένα δάνεια θα γίνουν προβληματικά

Κατσέλη: Όταν οι δόσεις αυξάνονται, ακόμα και ρυθμισμένα δάνεια θα γίνουν προβληματικά

Προειδοποίηση Λούκα Κατσέλη, για τα ρυθμισμένα δάνεια τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν προβληματικά

«Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα σε αυτό τον τομέα. Καταλαβαίνουν όλοι ότι όταν οι δόσεις αυξάνονται, ακόμα και ρυθμισμένα δάνεια θα γίνουν προβληματικά, θα γίνουν κόκκινα» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα για το σχέδιο των τραπεζών να παγώσουν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.

Σχετικά με την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το σχόλιο του κ. Σκυλακάκη, για «έωλες υποσχέσεις» εκτός των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς πλαισίων, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία, καταλήγοντας σε «άγρια φορολόγηση» των πολιτών, η κ. Κατσέλη εξέφρασε την διαφωνία της με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως «δεν είναι αυτή η ανάγνωση της πρότασης».

«Η πρόταση που έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν είναι μακριά από την πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό από την Ένωση Δικαίου Καταναλωτών και αποτέλεσε τη βάση για μια τροπολογία που πέρασε και κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι μια ριζική αλλαγή του πτωχευτικού νόμου που ισχύει από το 2020 και μετά και ουσιαστικά έρχεται πολύ πιο κοντά στις βασικές αρχές του νόμου Κατσέλη, κάνοντας τρία πράγματα, βελτιώνοντας τον σε ένα σημαντικό σημείο και ουσιαστικά επαναφέροντας τις βασικές αρχές εκείνου του νόμου» επισήμανε η κ. Κατσέλη.

Αναλύοντας ποιες είναι οι βελτιωτικές αλλαγές, η κ. Κατσέλη, ανέφερε πως καταρχήν έχει κάποιες ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως τη δημιουργία Υφυπουργείου στο Υπουργείο Οικονομικών για θέματα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

«Γιατί το θέμα του ιδιωτικού χρέους είναι κάτι το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν χώρα, για να μην είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Συστήνει, πολύ σημαντικό, μια δημόσια εποπτική αρχή υπαγόμενη στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση αυτού του χρέους. Δημιουργεί ένα ειδικό ταμείο αναδιαρθρώσεων, οφειλών και στεγαστικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων τις δόσεις των ενήμερων δανείων που αυξήθηκαν, δηλαδή αυτό που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω από το ταμείο αναδιαρθρώσεων και αυτό είναι προς τις βασικές θεσμικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν και άλλες όπως οι νομικές υπηρεσίες, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες των ευάλωτων νοικοκυριών» είπε αναλυτικά η κ. Κατσέλη.

«Άκουσα αυτά που είπε ο Σκυλακάκης. Δεν ξέρω αν έχει διαβάσει την πρόταση, αλλά η πρόταση δεν έχει να κάνει με αυτά που είπε. Η πρόταση έχει να κάνει με θεσμικές παρεμβάσεις και βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης, που έχει σημασία, δηλαδή κρατάει δύο βασικές αρχές του νόμου Κατσέλη που είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα προσφυγής στον δικαστή, κάτι το οποίο δεν υπήρχε και δεν υπάρχει με τον νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά κάτω από πολύ εξαιρετικές περιστάσεις. Αυτό που βελτιώνει όσον αφορά το νόμο Κατσέλη, είναι ότι κρατάει τον εξωδικαστικό μηχανισμό σαν ένα πρώτο στάδιο, δίνοντας εναλλακτικές επιλογές στον οφειλέτη ανάλογα με τα χαρακτηριστικά» συμπλήρωσε η πρώην υπουργός.

«Δεν είμαι η συγγραφέας της πρότασης, μου ζητήθηκε να την δω και να κάνω παρατηρήσεις που έκανα και εγώ όπως και άλλοι κοινωνικοί φορείς και όλοι οι ανεξάρτητοι και νομικοί και οικονομολόγοι» ξεκαθάρισε η κ. Κατσέλη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Δεν θα είμαι υποψήφια», είπε κατηγορηματικά, ερωτηθείσα αν θα συμμετέχει ενεργά στις εκλογές με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως θα έχει έναν ανεξάρτητο συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα του γνωστικού της αντικειμένου.