ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρωταθλητές στα «κόκκινα» δάνεια, το χαρτί των εκλογών και η Rannia

Οι πρωταθλητές στα «κόκκινα» δάνεια, το χαρτί των εκλογών και η Rannia

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το χαρτί των εκλογών

Η A&G Paper και η Δ & Σ Αναστόπουλος ΑΕ είναι οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει να προμηθεύσουν το Δημόσιο με το χαρτί που θα χρειαστούμε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στους περισσότερους από τους σχετικούς διαγωνισμούς η A&G Paper μειοδότησε έναντι της Δ & Σ Αναστόπουλος ΑΕ. Συγκεκριμένα, η A&G Paper εξασφάλισε τρείς συμβάσεις συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν στην προμήθεια φωτογραφικού χαρτιού Α4 για τις ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικών, στην προμήθεια τυπογραφικού χαρτιού διαφόρων διαστάσεων και βαρών για την εκτύπωση των εκλογικών εντύπων και στην προμήθεια δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Από την πλευρά της η Δ & Σ Αναστόπουλος ΑΕ ανέλαβε σύμβαση αξίας 446.000 ευρώ για την προμήθεια δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

Οι πρωταθλητές στα «κόκκινα» δάνεια

Στους πλέον συνεπείς δανειολήπτες των ελληνικών τραπεζών συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις του κλάδου των πετρελαιοειδών, της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να προτιμούν να δανείζουν τους εν λόγω πελάτες. Στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτυπώνουν ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν τα περισσότερα «κόκκινα δάνεια» και ποιοι τα λιγότερα. Τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (28,4%), των κατασκευών (21,2%), του εμπορίου (13,3%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (12%), των καταλυμάτων (10,5%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (10,3%) και της μεταποίησης (10%). Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (30,3%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (21,7%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (20,6%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως προαναφέρθηκε, τα χαμηλότερα ποσοστά «κόκκινων δανείων» παρατηρούνται στους κλάδους των πετρελαιοειδών (0%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,8%) και της ενέργειας (1%).

«Κρούει τον κώδωνα»

Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Και οι συστάσεις της δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Όπως αναφέρει, μεσοπρόθεσμα (επαναλαμβάνουμε μεσοπρόθεσμα) αναμένεται να αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών λόγω της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και του αυξημένου κόστους έκδοσης ομολόγων για την κάλυψη εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Παράλληλα, βραχυπρόθεσμα (επαναλαμβάνουμε βραχυπρόθεσμα) αναμένεται σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, είτε μέσω της πρόωρης αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων είτε μέσω της μειωμένης ζήτησης για νέα δάνεια. Κατά την Κεντρική τράπεζα, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων, θα ασκήσουν πιέσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και συνακόλουθα θα αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζές.

Οι απάτες με κάρτες

Ένας τομέας που οι ελληνικές τράπεζες τα πάνε καλά είναι στην αντιμετώπιση περιστατικών απάτης με κάρτες πληρωμών. Αυτό δεν σημαίνει πως η απάτη στις συναλλαγές σε ΑTM, POS, καθώς και στις εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου δεν υφίσταται. Απλά κινείται πολύ χαμηλά. Το 2022 καταγράφηκε μείωση του αριθμού συναλλαγών απάτης κατά 27% σε σχέση με το 2021. Ο δε δείκτης της αναλογίας του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών μειώθηκε συγκριτικά με το 2021 στο χαμηλό επίπεδο του 0,01%, αντιστοιχώντας σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6,7 χιλ. συναλλαγές. Αν και η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το 2021 ο δείκτης της αναλογίας της αξίας των περιστατικών απάτης προς την αξία των συναλλαγών εξακολούθησε να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,7 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.

Στο «σφυρί» ιστορική βιοτεχνία

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, μιας από τις πλέον ιστορικές βιοτεχνίες της Πάτρας. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνία Rannia Βιομηχανία Πλεκτικής και Φανελοποιίας. Η πλεκτοβιομηχανία Rannia, ανήκε στον πατρινό επιχειρηματία Νίκο Σωτηράκη και μεσουρανούσε μέχρι τα μέσα του 2000, καθώς είχε καθιερωθεί στην αγορά για τα εξαιρετικής ποιότητας και μοντέρνας γραμμής πλεκτά της. Ο πλειστηριασμός γίνεται με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό του 1,38 εκατ. ευρώ, για όλο το βιομηχανικό συγκρότημα. Επισπεύδων είναι η Intrum Hellas για λογαριασμό του εξωχώριου fund Sunrise I NPL Finance DAC.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.