ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσά» τα καρπούζια στα ράφια: Πώς ο μειωμένος πληθωρισμός εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων

«Χρυσά» τα καρπούζια στα ράφια: Πώς ο μειωμένος πληθωρισμός εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων
Pixabay

«Φωτιά» οι τιμές των νωπών φρούτων τον Ιούνιο παρά την μείωση του πληθωρισμού

Φρούτο για λίγους φαίνεται πως θα είναι για φέτος το καρπούζι καθώς η τιμή του είναι «φωτιά και λάβρα». Η τιμή του καρπουζιού στα σούπερ μάρκετ ξεπερνάει το 1 ευρώ, ενώ το μίνι βιολογικό καρπούζι φτάνει ακόμα και τα 2,45 ευρώ σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατέγραψαν αύξηση 12,2% σε σχέση με τον Ιούνιο της περσινής χρονιάς.

Κοιτώντας αναλυτικότερα τους πίνακες και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαπιστώνει κανείς ότι για τα νωπά φρούτα η μεταβολή φτάνει το 28,8% σε έναν μήνα, σε σύγκριση δηλαδή με τον Μάιο.

Υποχώρησε στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιουνίου 2023 με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022 προέκυψε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7% έναντι αύξησης 6,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,8% τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό του Ιουνίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

• 12,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 5,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 7,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 7,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 3,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.

• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 6,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 4,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 1,8% υποχώρησε τον Ιούνιο - Αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα

Στο 4% η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου

Διευκρινίσεις ΕΕΤ για τα επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων