ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραντεβού Χατζηδάκη με εκπροσώπους των τραπεζών

Ραντεβού Χατζηδάκη με εκπροσώπους των τραπεζών
INTIME

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών θα έχει σήμερα ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί νωρίς το απόγευμα με την Ελληνική Eνωση Τραπεζών.

Το μενού είναι πλούσιο όπως επίσης και οι αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι και η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες και το ΤΧΣ.

Από το υπουργείο εκτιμάται ότι υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα για τον πολύ κόσμο: η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Για το πρώτο, η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα χρησιμοποιήσει εργαλεία που ενισχύουν τον ανταγωνισμό.Οπως η παροχή δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα.

Για τα κόκκινα δάνεια ετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers που θα τους υποχρεώνει να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.

Οι υποχρεώσεις σε σχέση με τους νέους κανόνες πληροφόρησης και διαφάνειας θα συνοδεύονται με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Η επανεκκίνηση του «Ηρακλή» για την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επανέρχεται ως προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα, σε μια προσπάθεια να κλείσει ο κύκλος της εξυγίανσης. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και το κοινό για τις τέσσερις τράπεζες χαρτοφυλάκιο Solar, ενώ στον «προθάλαμο» είναι και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, που θα επιδιωχθεί να τιτλοποιηθούν μέσω της κρατικής εγγύησης.

Πηγές κοντά στη διαδικασία εξηγούν ότι η επανεκκίνηση του «Ηρακλή» θα απαιτήσει νέα διαπραγμάτευση με την DG Comp και τη θέσπιση ενός νέου νόμου που θα ορίζει τις λεπτομέρειες της τιτλοποίησης. Στις κρίσιμες λεπτομέρειες είναι η αξιολόγηση που θα πρέπει να λάβουν οι senior τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, προκειμένου να υπολογιστεί και το ύψος της ζημίας που θα επωμιστούν οι τράπεζες.