ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο οι αποφάσεις για την ΑΝΕΚ

Αύριο οι αποφάσεις για την ΑΝΕΚ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απορρίφθηκε και η δεύτερη βελτιωμένη πρόταση της πλευράς Μάριου Ηλιόπουλου για την εξαγορά της ΑΝΕΚ. 

Με οκτασέλιδη επιστολή της η Τράπεζα Πειραιώς, ως εκπρόσωπος και των υπολοίπων πιστωτών της ΑΝΕΚ, εξηγεί ότι απορρίφθηκε για αντικειμενικούς λόγους θεωρώντας ότι είναι αδύνατο να υποστηρίξει βιώσιμη συνέχιση λειτουργίας της ΑΝΕΚ και να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την επιβίωσή της.

Οι δύο προτάσεις του ακτοπλόου επιχειρηματία έχουν εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και ενόσω η συμφωνία διάσωσης της ΑΝΕΚ με απορρόφηση από την Attica αξιολογείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μάλιστα αύριο η Ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσει για να λάβει τις τελικές αποφάσεις επί της πρότασης της Attica. Αν και η ανακοίνωση δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Αυγούστου, είναι πιθανότατο η έκβαση της συνεδρίασης να «δώσει σήμα».

Η ΑΝΕΚ είναι ζημιογόνος. Ωστόσο λειτουργεί εξαιτίας της «αιμοδοσίας» των ταμειακών ροών που παράγει η κοινοπρακτική λειτουργία της με την Attica Group στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης. Δηλαδή εδώ και 12 έτη χρηματοδοτείται από την κοινοπραξία με την Attica, η οποία θέλει πλέον να τη διασώσει απορροφώντας την.

Προς το σκοπό αυτό η Attica Group προσφέρει 80 εκατ. ευρώ στις τράπεζες υπό τη μορφή ανάληψης χρεών της ΑΝΕΚ και ποσοστό της τάξεως του 11,5% των μετοχών της Attica Group στους μετόχους της ΑΝΕΚ.

Η συμφωνία, που πρέπει να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 12 Ιουλίου, εξετάζεται υπό το πλαίσιο των προβλεπόμενων περί διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση, έγκριση σημαίνει πως η συμφωνία προχωράει χωρίς να απαιτηθεί η παραμικρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δύο εταιρειών, δηλαδή ενδεχόμενη απόσυρση από γραμμές ή πώληση πλοίων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε περίπτωση που η ΑΝΕΚ καταρρεύσει, ο ανταγωνισμός θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τα μερίδιά το, αλλά και να αποκτήσει ίσως κάποιο από τα πλοία της, όταν και εφόσον αυτά βγουν σε πλειστηριασμούς από τους πιστωτές.