ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στενεύουν τα περιθώρια για οριζόντιες επιδοτήσεις στην ενέργεια

Στενεύουν τα περιθώρια για οριζόντιες επιδοτήσεις στην ενέργεια
INTIME

Στενεύουν τα περιθώρια για παράταση των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς στερεύουν τα έσοδα από τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες «μαύρες τρύπες», που θα πρέπει να καλυφθούν. Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα το διπλό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν το 2022 δεν είχαν μεταφερθεί με υπουργικές αποφάσεις από τα Ταμεία των ΥΚΩ και του ΕΛΑΠΕ 460 εκατ. και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα προς το ΤΕΜ για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ενα συνολικό ποσό δηλαδή άνω του 1,5 δισ. ευρώ που κατευθύνθηκε στις επιδοτήσεις προήλθε από τους ίδιους τους καταναλωτές, που πληρώνουν τις χρεώσεις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ και που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί. Αυτό που μένει να φανεί και το οποίο πάντως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επιδιώκει να αποφευχθεί, είναι εάν οι καταναλωτές θα κληθούν να συμβάλουν για να κλείσουν οι νέες μαύρες τρύπες.

Ο λογαριασμός ΥΚΩ σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ στις 24 Οκτωβρίου πέρυσι, θα έκλεινε το 2023 με πλεόνασμα της τάξης των 510 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που εστάλη στην ΡΑΑΕΥ από τον ΔΕΔΔΗΕ προχθές, έπειτα από αίτημα της Αρχής, ο λογαριασμός στο τέλος του έτους θα κλείσει με 37 εκατ. έλλειμμα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εισηγείται μάλιστα να καλυφθεί πλήρως με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με νέες αυξήσεις.