ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Μέχρι τις 28 Ιουλίου η υποβολή ένστασης από επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Τέλος επιτηδεύματος: Μέχρι τις 28 Ιουλίου η υποβολή ένστασης από επιχειρήσεις και επαγγελματίες
INTIME

Προθεσµία µέχρι τις 28 Ιουλίου για υποβολή ένστασης έχουν επιχειρήσεις και επαγγελµατίες που δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύµατος για το φορολογικό έτος 2022, λόγω αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης µετά την 1η Σεπτεµβρίου 2022, αλλά δεν έλαβαν σχετικό email από την ΑΑ∆Ε (έως 7 Ιουλίου 2023).

Σύµφωνα µε την κοινή υπουργική απόφαση, «ειδικά για το φορολογικό έτος 2022 η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει µε µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου τις επιχειρήσεις µε φορολογικό έτος που λήγει έως τις 31.1.2023.

Οσες επιχειρήσεις δεν έλαβαν το ηλεκτρονικό µήνυµα, λόγω µη διακρίβωσης της πλήρωσης των προϋποθέσεων, δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση µέχρι τις 28 Ιουλίου 2023».

Η ένσταση υποβάλλεται µε τη συµπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. «Εργάνη». Οι ενστάσεις εξετάζονται από επιτροπή που έχει συσταθεί από τον γενικό γραµµατέα Εργασιακών Σχέσεων.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλουν µε το ως άνω έντυπο, σε ηλεκτρονική µορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκµηρίωση της ένστασης.

Σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις νόµου, δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύµατος είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα και νοµικά πρόσωπα και νοµικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο εκατ. ευρώ.

Για την εξαίρεσή τους από την καταβολή του τέλους επιτηδεύµατος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Εκτός από τους ανωτέρω, εξαιρούνται σήµερα από το τέλος επιτηδεύµατος: – Εµπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελµατίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκων και σε νησιά κάτω των 100 κατοίκων, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. – Ατοµικές εµπορικές επιχειρήσεις και η ατοµική άσκηση ελευθέριου επαγγέλµατος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών. – Οσοι ασκούν ατοµική εµπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελµα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή µεγαλύτερη του 80%. – Εµποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.