ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ράλι ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα - Σχεδόν διψήφιος ο τιμάριθμος στα τρόφιμα

Ακρίβεια: Ράλι ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα - Σχεδόν διψήφιος ο τιμάριθμος στα τρόφιμα

Οι τιμές στα περισσότερα είδη έχουν αυξηθεί ως και 50% την τελευταία διετία, ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας, που δείχνουν διπλασιασμό του, μέσα σε ένα μήνα. Από 1,6% τον Σεπτέμβριο, σκαρφάλωσε στο 3,4% τον Οκτώβριο.

Οι αριθμοί, αποδεικνύουν αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά στην αγορά, την μεγάλη αύξηση των τιμών. Τι είναι αυτό που φαίνεται να συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού;

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, με τον τιμάριθμο στη συγκεκριμένη κατηγορία, να είναι σχεδόν διψήφιος, κλείνοντας στο 9,9%.

Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και τις αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2009 στο 2023, δείχνει μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16% και περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως – με εξαίρεση το κοτόπουλο.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης. Ενδεικτικά γιο μοσχαρίσιο κρέας κατά 18% και το κρέας από αιγοπρόβατα κατά 40%.

Σε ότι αφορά στη μέση μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητες, στο κρέας από βοοειδή παρατηρήθηκε μείωση 31,3% από προβατοειδή και 42,9% για αιγοειδή. Αντίθετα η κατανάλωση πουλερικών αυξήθηκε κατά 15,1%.

Πάντως στην έρευνα επισημαίνονται και τα οφέλη από τις συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές.

  • Μείωση Κατανάλωσης Κρέατος: Αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και υψηλών επιπέδων συντηρητικών. Μειώνει επίσης την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που συνδέεται με την κτηνοτροφία.
  • Αύξηση κατανάλωσης Πουλερικών: Τα πουλερικά παρέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.