ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στην τελική τιμή του ρεύματος φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια - Τι συμφέρει περισσότερο

Αυξήσεις στην τελική τιμή του ρεύματος φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια - Τι συμφέρει περισσότερο

Μπλε, πράσινο, κίτρινο, ή πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος καλούνται να επιλέξουν οι Έλληνες τον Ιανουάριο του 2024, με τους παρόχους να έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν ενημερωτικές επιστολές στους πελάτες. 

Χαμένοι στα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος βρίσκονται οι καταναλωτές, αφού από τη νέα χρονιά τέσσερα χρώματα θα μας απασχολήσουν περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, έρχονται μεγάλες αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος, αφού οι λογαριασμοί πλέον θα ξεχωρίζον από το χρώμα τους.

Μπλε, πράσινο, κίτρινο, ή πορτοκαλί καλούνται να επιλέξουν οι Έλληνες τον Ιανουάριο του 2024, με τους παρόχους να έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν ενημερωτικές επιστολές στους πελάτες.

Τα νέα τιμολόγια έρχονται από την Πρωτοχρονιά και κατηγοριουποιούνται ανάλογα με την σταθερή ή κυμαινόμενη χρέωση. Έτσι, έχουμε το μοναδικό με σταθερή χρέωση, το μπλε, το πράσινο τιμολόγιο, όπου θα ενταχθεί το 70% και πλέον των καταναλωτών από 1η Ιανουαρίου 2024, το πορτοκαλί στο οποίο εντάσσονται μόνο όσοι διαθέτουν έξυπνο μετρητή και το κίτρινο, το οποίο έχει επίσης κυμαινόμενη χρέωση με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα.

Το ερώτημα πολλών είναι τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει ακόμα μία κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω.

Αυξήσεις φέρνει το νέο πράσινο τιμολόγιο

Τα πράσινα τιμολόγια βέβαια θα φέρουν μαζί τους και αυξήσεις τόσο στο πάγιο όσο και στις χρεώσεις ανά κιλοβατώρα, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 λεπτά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ το μήνα, με την τελική τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 λεπτών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού καθοριστικός παράγοντας είναι η εξέλιξη της τιμής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Δεκεμβρίο.

Πολύ σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών, αφού, ένας πάροχος μπορεί να χρεώσει την κιλοβατώρα 16 λεπτά, εφόσον ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα, αλλά στα 24 λεπτά εάν υπάρξει καθυστέρηση. Άλλος πάροχος μπορεί να εμφανίζει χαμλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ωστόσο με τις διακυμάνσεις των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 19 λεπτά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΠΟΙΖΩ, το πράσινο τιμολόγιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές, καθώς ναι μεν σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν αν ανήκουν σε φθηνό πάροχο, καθώς οι τιμές θα κοινοποιούνται σε ειδικό site, το energycost.gr, όπου θα γίνεται σύγκριση της τελικής τιμής όλων των παρόχων.

Τα τέσσερα χρώματα

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για τα τέσσερα διαφορετικά τιμολόγια:

Μπλε τιμολόγιο: Με σταθερή χρέωση, μετά από συμφωνία του καταναλωτή με τον πάροχο, για προκαθορισμένη διάρκεια, ανεξαρτήτων τω τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κίτρινο τιμολόγιο: Με κυμαινόμενη χρέωση, βάσει των διακυμάνσεων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και σε ενημέρωση με την εταιρεία.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Με κυμαινόμενη χρέωση, που θέλει προσοχή ωστόσο, αφού μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, με βάση πάντα τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη έξυπνου μετρητή. Οι συγκεκριμένοι μετρητές έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά, με τη διαδικασία να μην έχει επεκταθεί ακόμα, επομένως πρόκειται ουσιαστικά για ένα χρηματιστηριακό προϊόν.

Πράσινο τιμολόγιο: Με δύο τιμές. Θα υπάρχει η βασική τιμή, η οποία θα καθορίζεται απο την ΡΑΑΕΥ-Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα είναι σταθερή για έξι μήνες. Ο πάροχος επί της βασικής τιμής θα ορίζει την τελική τιμή, την οποία και θα ανακοινώνει κάθε μήνα. Στην τελική τιμή ενσωματώνονται οι χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης, πάγιες χρεώσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 5 ευρώ και τυχόν εκπτώσεις που ισχύουν στο τιμολόγιο. Να σημειωθεί ότι, η βασική τιμή θα είναι κοινή για όλους, ενώ η τελική τιμή θα διαφέρει ανά πάροχο.

Οι πάροχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν στους καταναλωτές επιστολές ενημέρωσης για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2024. Εάν ο καταναλωτής δεν υποβάλλει δήλωση αντίρρησης, θα υπάγεται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, ειδάλλως θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο τιμολόγιο επιθυμεί.

Προσοχή! Εάν επιλέξετε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση δεν μπορείτε να αλλάξετε, ενώ εάν μπειτε σε τιμολόγιο με κυμαινόμενη χρέωση, μπορείτε να επιλέξετε άλλο ανά πάσα στιγμή.

Σχετικές ειδήσεις