ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αυξήσεις του 2024 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις

Οι αυξήσεις του 2024 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις

Ποιες είναι οι αυξήσεις που φέρνει το 2024 σε συνταξιούχους και εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Στην ΕΡΤ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος σχετικά με τις αυξήσεις που αναμένονται το 2024 στις απολαβές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων αλλά και τις αυξήσεις που θα έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από το ξεπάγωμα των τριετιών.

«Συνολικά το 2024 θα υπάρξει ενίσχυση εισοδημάτων για όλους τους πολίτες της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ» είπε ο κ. Τσάπαλος.

Συνταξιούχοι

3% αύξηση στις συντάξεις (επί των μεικτών αποδοχών) σε 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Οι υπόλοιποι 750.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και για αυτό το λόγο δεν λαμβάνουν την αύξηση στην τσέπη τους βλέπουν λογιστική διαφορά (στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς) και παίρνουν επιδόματα αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Κατάργηση του πέναλτι 30%. Θα λαμβάνουν ακέραια τη σύνταξή τους και θα πληρώνουν ένα 10% εισφορά από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους ή της μισθωτής τους εργασίας.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και στο ενιαίο και στα ειδικά μισθολόγια επίσημα από 1ης Ιανουαρίου θα έχουν μεσοσταθμικά καθαρή αύξηση 1.476 ευρώ το χρόνο (προκύπτει και από την αύξηση ειδικών επιδομάτων πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια)

Ευάλωτοι πολίτες

Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά σε 200.000 πολίτες που ζουν από αυτά τα χρήματα

Ιδιωτικός τομέας

Ξεπάγωμα τριετιών: Αφορά μεσοπρόθεσμα πάνω από 600.000 εργαζόμενους – Θα δουν αυξήσεις λόγω ξεπαγώματος τριετιών.

Ενεργοποιείται για 4η φορά η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού για να φτάσει υψηλότερα από τα 780 ευρώ.