ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αναδρομικές αποδοχές για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Αναδρομικές αποδοχές για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
UNSPLASH.

Πακέτο αναδρομικών άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι αναμένεται να πάρουν αναδρομικά προς πληρωμή για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών από τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται για διεκδικήσεις που προέρχονται:

  • Από περικοπές 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις.
  • Από περικοπή των Δώρων.
  • Από καθυστερημένους επανυπολογισμούς συντάξεων.
  • Από προσαυξήσεις λόγω βαρέων ενσήμων στις νέες συντάξεις των δημοτικών υπαλλήλων.
  • Από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τα έτη 2017 και 2028 στους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ.
  • Από δικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αύξηση των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν μετά το 2016 στο 70% της αρχικής σύνταξης του θανόντος αντί για το 70% της επανυπολογισμένης και μικρότερης σύνταξης.

Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι όλοι οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε μία από τις παραπάνω 6 κατηγορίες και υπολογίζονται σε περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια (περίπου 380.000 συνταξιούχοι) θα λάβουν κανονικά τα αναδρομικά που διεκδικούν. Ωστόσο, το πρόβλημα αφορά άλλους 900.000 που δεν προσέφυγαν, επειδή πίστεψαν ότι θα πάρουν πίσω κάτι από τις περικοπές και χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, από τη στιγμή που δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το θέμα των αναδρομικών δεν έχει «κλείσει» για την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται ακόμη μία απόφαση για τα Δώρα των επικουρικών συντάξεων που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, τη 17η Απριλίου.

Τα «σίγουρα» αναδρομικά είναι αυτά για τα οποία έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) και αφορούν τις επιστροφές ενδεκαμήνου στις επικουρικές, τις επιστροφές της ΕΑΣ αλλά και την αναπροσαρμογή των συντάξεων χηρείας.

Σχετικές ειδήσεις