ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Περί τους 400.000 μένουν ανασφάλιστοι λόγω μη ρύθμισης χρεών

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Περί τους 400.000 μένουν ανασφάλιστοι λόγω μη ρύθμισης χρεών

Πάνω από 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, θα είναι ανασφάλιστοι από αύριο Παρασκευή

Τουλάχιστον 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ, το σύνολο των υποχρεώσεών τους για το 2023, θα είναι ανασφάλιστοι από αύριο. Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ με ενεργό ΑΜΚΑ, θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά από την 1η Μαρτίου θα καταβάλλουν πλέον από την τσέπη τους δαπάνες για πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας, για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, όπως ιδιωτική συνταγογράφηση, για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.α.

Σημειώνεται βέβαια ότι δεν αλλάζει κάτι για παιδιά, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία, που θα εξακολουθούν να καλύπτονται και από ιδιώτες παρόχους, σύμφωνα με την απόφαση του 2022.

Κατ’ εξαίρεση, η ασφαλιστική ικανότητα παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025 για πληγέντες από φυσικές καταστροφές, τους άνεργους των συγκεκριμένων περιοχών και τους πληγέντες των πυρκαγιών του Ιουλίου του 2018 στην Αττική, αλλά και για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Aκόμη και όσοι πλήρωσαν ή ρύθμισαν τις ασφαλιστικές οφειλές τους και αυτό το έκαναν πρόσφατα, εντός του Φεβρουαρίου, μπορεί να εμφανίζονται στο σύστημα ως ανασφάλιστοι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούν σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, όπου θα εξυπηρετηθούν χωρίς ραντεβού κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη λόγω της απώλειας της ασφαλιστικής ικανότητας, αφού έχουν ρυθμίσει ή καταβάλει τις οφειλές τους.

Με την ίδια τροπολογία το Υπουργείο Εργασίας στο επίδομα μητρότητας ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Πρόκειται για τα 780 ευρώ το μήνα για 9 μήνες.

Στις υιοθεσίες η καταβολή γίνεται αφού τελεσιδικήσει η δικαστική απόφαση, ενώ σε περίπτωση παρένθετης μητρότητας την παροχή δικαιούται και η παρένθετη μητέρα αλλά και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο, ενώ για τα ομόφυλα ζευγάρια ο δικαιούχος του επιδόματος καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων που θα πρέπει να κάνουν προς τον ΕΦΚΑ.