ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά έως 600 ευρώ από τον Ιανουάριο για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Αναδρομικά έως 600 ευρώ από τον Ιανουάριο για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης

Περισσότεροι από 30.000 ασφαλισμένοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, τη χορήγηση της οποίας συντόμευσε η νομοθετική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς δεν πληρούσαν τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων, επειδή είχαν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από τα απαιτούμενα 25 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης με ελάχιστη προϋπόθεση τη 15ετία ασφάλισης και θα λάβουν αναδρομικά συντάξεις από την 1/1/2024, με ποσά που φτάνουν έως και 600 ευρώ για το τετράμηνο.

Οι παραπάνω υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, όπως αναφέρει η Απογευματινή, είναι ήδη συνταξιούχοι αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα ίδια έτη ασφάλισης με αυτά που απαιτούνται για την κύρια (25ετία, 35ετία) με αποτέλεσμα να είναι επί σειρά ετών «εγκλωβισμένοι», καθώς η αίτησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα.

Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι ασφαλισμένοι που παραμένουν σε αναμονή θα κληθούν να υποβάλουν νέα αίτηση για τη λήψη επικουρικής με 15ετία, καθώς θα απορριφθεί η αρχική. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ έχουν ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην απαιτούμενη διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει η Απογευματινή, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη με τα απαιτούμενα πλέον 15 χρόνια, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να συμπληρώσουν 25 ή 35 έτη, με την εξαγορά τις περισσότερες φορές πλασματικών ετών.

Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου από το πρώην ΤΕΑΔΥ. Επίσης, κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα για να λάβουν επικουρική σύνταξη έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 25ετία ή 35ετία.