ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα προσφέρει τις πιο οικονομικές τιμές

Τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα προσφέρει τις πιο οικονομικές τιμές
Φωτ.: Eurokinissi

Πώς κινείται μέχρι στιγμής η αγορά ρεύματος και τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα 

Το κυμαινόμενο αναδείχθηκε κατά μέσο όρο το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ τα νοικοκυριά ακόμη παλεύουν να διαλευκάνουν τις προσφορές των παρόχων ενέργειας.

Έχοντας πλέον και μια πρώτη εικόνα από τα στοιχεία για τον Μάρτιο είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πως ο ανταγωνισμός των παρόχων καλά κρατεί.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, νέα δεδομένα προκύπτουν στην εγχώρια αγορά ενέργειας, διανύοντας τον τρίτο μήνα εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής, με τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων να φουντώνει και τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος να προσφέρουν πιο οικονομικές τιμές στους καταναλωτές.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το κίτρινο τιμολόγιο, δηλαδή το κυμαινόμενο, αναδείχθηκε κατά μέσο όρο το φθηνότερο του Φεβρουαρίου. Το ίδιο μοτίβο καταγράφεται και για τα τιμολόγια του Μαρτίου, τουλάχιστον για τις δύο εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα ex ante κίτρινα τιμολόγια.

Ο ένας πάροχος προσφέρει το κίτρινο τιμολόγια στα 9,523 λεπτά/KWh, όταν στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή είναι στα 10,827 λεπτά/KWh και ο άλλος έχει ανακοινώσει τιμή 9,176 λεπτά/KWh για το κίτρινο τιμολόγιο, όταν στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή είναι στα 10,776 λεπτά/KWh.

Όσον αφορά τον Μάρτιο φαίνεται ότι η πλειονότητα των καταναλωτών στρέφεται στα κίτρινα τιμολόγια τα οποία αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε ένα εύρος μεταξύ 8 και 9 λεπτών.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι η μεγάλη «βουτιά» των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου που ανέρχονται πλέον στα 22 με 23 ανα MWh σε συνδυασμό με την πτώση στη μέση τιμή της χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τα 74 ευρώ τον Φεβρουάριο φαίνεται πως ανοίγουν το δρόμο για φθηνότερες τιμές.