ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα φετινά εκκαθαριστικά - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα φετινά εκκαθαριστικά - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτώνται άμεσα για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙA αναρτώνται εντός του προσεχούς σαββατοκύριακου στο taxisnet για 7,3 ιδιοκτήτες ακινήτων, με την καταβολή του φόρου να μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, αντί για 10 που ήταν μέχρι τώρα, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Οι εκπτώσεις στον φόρο ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 μήνες του 2023, ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9.

Ποιοι γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.