ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφιβολία και προβληματισμός για τη συνέχεια της Ε.Ε.

Αμφιβολία και προβληματισμός για τη συνέχεια της Ε.Ε.

Δεν κατάφερε τελικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να πείσει αγορές και επενδυτές ότι είναι αποφασισμένος να δώσει λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο κ. Ντράγκι διατήρησε τελικά αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, την στιγμή που πολλοί περίμεναν μια άμεση επέμβαση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος έχει σχέδιο για την πραγματοποίηση απευθείας αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού ορισμένων αδύναμων χωρών, αλλά θα το παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας εξέφρασε την πεποίθησή πως το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο», ενώ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση του κοινού νομίσματος, τα οποία όμως αρνήθηκε να προσδιορίσει άμεσα.

«Το μήνυμα που δίνουμε είναι πως είναι ανόητο να ποντάρει κανείς κατά του ευρώ και της επιστροφής σε κάποιο εθνικό νόμισα. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», είπε.

Αυτό που δημιούργησε έντονο προβληματισμό όμως ήταν η δήλωση ότι «ο EFSF και ο ESM είναι απαραίτητα αλλά όχι αρκετά εργαλεία» και πως «δεν πρόκειται να δοθεί τραπεζική άδεια στο ESM», κάτι που θα επέτρεπε στον μηχανισμό άμεση και απεριόριστη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς και περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων», χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε εξόχως αρνητικά στις αγορές, που περίμεναν αν όχι μια άμεση «κίνηση» από την ΕΚΤ, τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την θωράκιση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών και του ευρώ.

Το αποτέλεσμα των δηλώσεων Ντράγκι ήταν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η Wall Street να κλείσουν χθες με μεγάλες απώλειες καθώς οι επενδυτές «είδαν» αρνητικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Ντράγκι: «Το ευρώ είναι αμετάκλητο»

Δεσμεύσεις Ραχόι–Μόντι για επίλυση της κρίσης χρέους