ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας τραπεζών προτείνουν οι Φινλανδοί

Ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας τραπεζών προτείνουν οι Φινλανδοί

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον τραπεζικό τομέα, όπως δήλωσε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο.

Σε αυτή τη συνέντευξη, που παραχώρησε την 1η Αυγούστου στο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Talouselaemae και δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Κατάινεν προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αρχής για την εποπτεία των τραπεζών, ένα κοινό ταμείο βοήθειας σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, και ένα κοινό ταμείο για την προστασία των καταθέσεων. «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε ένα σύστημα όπου οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διαταράξουν ολόκληρες χώρες. Μια λύση, εκτός από τον έλεγχο, θα ήταν να έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο τραπεζικής κρίσης», δήλωσε στο περιοδικό.

Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, διευκρίνισε. Ο Κατάινεν προσδιόρισε τους δεσμούς μεταξύ των κρατών και των τραπεζών ως το κεντρικό πρόβλημα της κρίσης του ευρώ, και υπογράμμισε την ανάγκη να κοπούν οι δεσμοί αυτοί. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ο Φιλανδός πρωθυπουργός είχε ανεπιτυχώς ταχθεί υπέρ της παροχής ασφαλειών σε αντάλλαγμα για τα δάνεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιθυμεί αυτή η πρόταση να εξεταστεί εκ νέου.

Το Ελσίνκι πάντως βλέπει με επιφύλαξη μια συλλογική παρέμβαση της ζώνης του ευρώ στις αγορές χρέους, και εκφράζει φόβους ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ο διάδοχός του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα εξαντλήσουν τους πόρους τους πολύ γρήγορα εξαγοράζοντας χρέος από τις αγορές. Η Φινλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, που εξακολουθεί να βαθμολογείται με ένα «ΑΑΑ» από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.