ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι βάζουν οι κτηνοτρόφοι τις τιμές γάλακτος

Στο τραπέζι βάζουν οι κτηνοτρόφοι τις τιμές γάλακτος

Μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του στα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και ιδίως το βασικό αίτημα των παραγωγών για καλύτερες τιμές αγοράς του παραγόμενου γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Μάλιστα, όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, "δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις", αν δεν διευθετηθούν μέχρι τότε τα βασικά αιτήματα του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, στη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης της ΠΕΚ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπηρεσιακών παραγόντων, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κατέθεσαν υπόμνημα, με το οποίο εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την πώληση της ΑΤΕBank και της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ενώ ζητούν -μεταξύ άλλων- τα εξής: αύξηση και προστασία των τιμών παραγωγού με τη δημιουργία ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος) - ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) και άμεση πληρωμή της επιστροφής του φόρου πετρελαίου και της εξισωτικής αποζημίωσης σε όσους δεν έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιφυλάχτηκε να απαντήσει για τα οικονομικά ζητήματα που ετέθησαν και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων των κτηνοτρόφων. Υπενθυμίζεται ότι αύριο το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ευρεία σύσκεψη κτηνοτροφικών φορέων.