ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Θετικές οι αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά εγκυμονούν κινδύνους

S&P: Θετικές οι αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά εγκυμονούν κινδύνους

O οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, χθες ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν προχθές, Πέμπτη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θα "ευνοήσουν" την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους εγκυμονεί κινδύνους.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι "οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες μας", δεν έχουν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης ούτε στις προοπτικές τους".

H EKT ανακοίνωσε προχθές μια σειρά έκτακτων μέτρων για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κυρίως ένα πρόγραμμα αγοράς χωρίς ποσοτικό όριο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού στις αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

"Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς χρέους στην ευρωζώνη και στην ενίσχυση της αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων χωρών μελών της περιφέρειας-κυρίως της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- να συνεχίσουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η S&P, υπενθυμίζει ότι έχει θέσει σε αρνητική προοπτική το αξιόχρεο 15 εκ των 17 χωρών της ευρωζώνης, γιατί αμφισβητεί την ικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

"Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε παρατηρήσει σε ορισμένες χώρες της καρδιάς της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, μιαν αυξανόμενη κόπωση όσον αφορά τα προγράμματα βοήθειας των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες", τονίζει στην ανακοίνωσή της η S&P, η οποία, σε επίπεδο κρατών, επισημαίνει τις "δύσκολες προσπάθειες συνεργασίας" ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και περιφερειακούς θεσμούς στην Ισπανία, καθώς και "πολιτικές αβεβαιότητες" οι οποίες συνδέονται με τις γενικές εκλογές που προβλέπονται για τις αρχές του 2013 στην Ιταλία.