ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χοντρό» παρασκήνιο για τη ΔΩΔΩΝΗ

«Χοντρό» παρασκήνιο για τη ΔΩΔΩΝΗ

Αντιδράσεις προκαλεί η στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου σχετικά με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, διάρκειας 5 ωρών, όχι μόνον έκρινε ότι η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι αναπόφευκτη, αλλά αντί να κρατήσει κριτική στάση ουδετερότητας για τους επίδοξους αγοραστές, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ συγκεκριμένων «μνηστήρων» της γαλακτοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 5 ωρών με αντικείμενο αποκλειστικά τις εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρά το σκληρό παρασκήνιο που έχει προηγηθεί για το ζήτημα, αποφάσισε στην τελική φάση του διαγωνισμού να προχωρήσει σε υποδείξεις για τον ιδανικότερο αγοραστή, επικαλούμενα τον «ηπειρωτικό χαρακτήρα» της βιομηχανίας. Φυσικά, η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ανεξαρτήτως καταγωγής του αγοραστή, σημαίνει αυτομάτως ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορεί να «μεταναστεύσει» την επιχείρησή του, χωρίς κανείς να μπορεί να του υποδείξει τι θα πρέπει να πράξει με αυτή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λίγο καιρό πριν, οι αιρετοί σε μια επίδειξη αγωνιστικής διάθεσης, αντιδρούσαν στην πώληση της εταιρείας.

Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση αποφάνθηκαν ότι οι καλύτεροι «μνηστήρες» είναι ο Βίκος και ο Όλυμπος, ενώ στο διαγωνισμό μετείχε και η «SIMOS FOOD», μια εταιρεία που οφείλει ποσά που υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Πρόταση πέντε σημείων

Μετά την μαραθώνια συζήτηση, τις προτάσεις και τις αντεγκλήσεις ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και η οποία περιλαμβάνει πέντε σημεία.

Στην απόφαση τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρουν:

«1ον: Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον εν εξελίξει διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί σε νέα βάση, προκειμένου να κριθεί αν είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης να συνεχιστεί.

2ον Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν κηρυχθεί άγονος και προχωρήσει, τότε θεωρούμε ως απαράβατο όρο τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.», με καλύτερη επιλογή την πρόταση που έχουν καταθέσει η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

3ον: Μας βρίσκει καθολικά αντίθετους το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στην εταιρεία SIMOS FOODS, η οποία έχει σημαντικές οφειλές προς αυτήν, καθώς και στην Lactalis, η οποία έχει ασκήσει ένδικα μέσα κατά της αναγνώρισης της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.

4ον : Να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι προς την εταιρία που θα επιλεγεί, ούτως ώστε:

Α) Να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας

Β) Να συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας με τους παραγωγούς

Γ) Να δεσμευτεί η νέα ιδιοκτήτρια για τη δημιουργία σε ετήσια βάση τουλάχιστον δέκα σύγχρονων μονάδων κτηνοτροφίας, με αντίστοιχο αριθμό νέων κτηνοτρόφων.

Δ) Να προωθηθούν προγράμματα γεννητικής για τη βελτίωση των ζώων και

Ε) Να πραγματοποιούνται προγράμματα κατάρτισης των κτηνοτρόφων.

5ο: Τέλος, καλούμε τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να εξοφλήσει τους εισκομιστές γάλακτος που παραμένουν απλήρωτοι επί δύο και πλέον μήνες, ειδικά από αυτούς που είναι πελάτες της, και οφείλουν μεγάλα ποσά, αλλά παράλληλα συμμετέχουν στην διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».