ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή χειραγώγηση αγοράς από Τρ. Κύπρου

Πιθανή χειραγώγηση αγοράς από Τρ. Κύπρου

Tο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ενδεχομένως κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί έγκαιρα προς το επενδυτικό κοινό, καταλήγει το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγαν εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) για την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να ζητήσει τελικά στήριξη από το κράτος, ύψους €500 εκ., αντί €200 εκ., σύμφωνα με δημοσίευμά του stockwatch.

Όπως υπογραμμίζεται, η υπόθεση αποτελεί ισχυρό τεστ για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επέλεξε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να ερευνήσει τα τεκταινόμενα στις τράπεζες.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι το ζήτημα τέθηκε σήμερα ενώπιον του ΔΣ της Επιτροπής, που εξέτασε το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών.

«Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύναται να προκύπτει ενδεχόμενη παράβαση κάποιων άρθρων του περί χειραγώγησης της αγοράς νόμου που έχουν σχέση με μη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών», είπε η κ. Καλογήρου, η οποία εξήγησε ότι το πόρισμα αναφέρεται σε ενδεχόμενη κατοχή εμπιστευτικών πληροφοριών «γιατί θέλουμε να ακούσουμε και τις απόψεις του καθενός μέλους χωριστά» για τα συμπεράσματα του πορίσματος. Ανέφερε μάλιστα πως το μέγιστο χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί φθάνει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, συνολικά.

Το θέμα που εγείρεται και έχει προκαλέσει την έρευνα της ΕΚ είναι κατά πόσον η ηγεσία της Τράπεζας κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε σχέση με το τελικό ποσό στήριξης, τις οποίες δεν δημοσιοποίησε με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι και γενικά οι επενδυτές.

Το τελικό ποσό στήριξης των 500 εκ. ευρώ δεν είχε ανακοινωθεί ούτε κατά τη διάρκεια της ΓΣ των μετόχων της τράπεζας Κύπρου στις 19 Ιουνίου, δύο μόλις εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης της τράπεζας με επιπλέον 300 εκ. ευρώ λόγω «αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο Κύπρου και Ελλάδας και απομείωση ελληνικών ομολόγων», όπως είχε ανακοινώσει τότε η Τράπεζα.

Στο μεταξύ, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι εσωτερικοί ερευνώντες λειτουργοί της ΕΚ συνεχίζουν την μεγάλη έρευνα που διεξάγουν για την Τράπεζα Κύπρου και για την Λαϊκή Τράπεζα σε σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν τα έτη 2010 και 2011 και η οποία αφορά ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις που έγιναν από αρμοδίους, ανακοινώσεις για σημαντικά γεγονότα που ενδεχομένως θα έπρεπε να εκδοθούν και δεν εκδόθηκαν και που είχαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί είτε θετικά είτε αρνητικά η τιμή της μετοχής των τραπεζών.

Επίσης, η ΕΚ διεξάγει έρευνα στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών κατά την διετία 2010 - 2011 καθώς και πρώτου τριμήνου του 2012 για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν περιληφθεί σωστά ή όχι σε αυτά όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να δοθεί η πραγματική εικόνα στον επενδυτή.

Η Πρόεδρος της ΕΚ είπε ότι η εν λόγω έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.