ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο Ραχόι

Ισπανία: Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο Ραχόι

Μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013 αναμένεται να ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, θα θεσπίσει περαιτέρω περικοπές καθώς οι προσπάθειές του να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ευρωζώνης έχουν υπονομευθεί εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων.

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, αυτό κάνουμε» δήλωσε την Τετάρτη ο Ραχόι σε ομιλία που έδωσε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Ξέρουμε επίσης ότι αυτό απαιτεί μεγάλες θυσίες... από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία», συνέχισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί και το 2013, δήλωσαν πηγές των συνδικαλιστικών φορέων.

Η Ισπανία διαπραγματεύεται τους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μετριαστεί το δυσβάσταχτο κόστος δανεισμού.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο ισπανός πρωθυπουργός να ζητήσει το πακέτο βοηθείας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Η Ιβηρική χώρα που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, αφήνουν υπαινιγμούς ότι η Ισπανία δεν θα φτάσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα του 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος, ενώ την Τετάρτη η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Επικριτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα μέτρα τα οποία προτείνει ο Ραχόι δεν έχουν ουσία, ενώ αποτυγχάνει να περιγράψει πειστικά πως αυτά θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

«Στα χαρτιά μπορεί να φαίνεται ότι θα δουλέψει, αλλά θα είναι δύσκολο να καταστήσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, δεδομένου των αμφιβολιών σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος. Θα είναι δύσκολο να πείσει τις αγορές», δήλωσε βουλευτής της ισπανικής κυβέρνησης.