ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Μέκκα των… φωτοβολταϊκών!

H Μέκκα των… φωτοβολταϊκών!

Στην ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων θα εγκατασταθεί ο πιο εντυπωσιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο!

Θα απορήσει κανείς: Τι ανάγκη έχουν οι Σαουδάραβες για ηλεκτροπαραγωγή από την ηλιακή ενέργεια, όταν έχουν τόσο πετρέλαιο; Γιατί όχι όμως; Η χώρα τους είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες στον κόσμο και είναι κρίμα να υπάρχει τόση ενέργεια –και μάλιστα «καθαρή»- που να πηγαίνει χαμένη. Γι’ αυτό και η Σαουδική Αραβία πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά που υπάρχει στον ισλαμικό κόσμο.

Αυτό όμως δεν είναι το πιο εντυπωσιακό της είδησης. Το απίστευτο είναι ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη Μέκκα! Στην πιο ιερή πόλη των Μουσουλμάνων. «Καμία πόλη στη Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και εμείς θέλουμε να γίνουμε η πρώτη πόλη με τέτοιους σταθμούς στη χώρα και ενδεχομένως στο μουσουλμανικό κόσμο», δήλωσε στο Bloomberg ο δήμαρχος της Μέκκας Οσάμα ελ - Μπαρ.

Αναμένεται να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των πιστών. Θυμίζουμε ότι η Μέκκα είναι η γενέτειρα του Μωάμεθ και ο υπ’ αριθμόν 1 προορισμός θρησκευτικού τουρισμού για τους Μουσουλμάνους. Κάθε χρόνο καταφθάνουν εκεί εκατομμύρια πιστοί για να προσευχηθούν στο σημείο που γεννήθηκε ο προφήτης τους.

Στο πρώτο ερώτημα που θέσαμε σήμερα, αξίζει να προσθέσουμε μερικά ακόμη νούμερα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 75% της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξάγεται σε άλλες χώρες και το υπόλοιπο 25% μένει πίσω στην αραβική χερσόνησο για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας. Αν οι Σαουδάραβες καταφέρουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με την ηλιακή ενέργεια, τότε τα έσοδά τους από τις εξαγωγές θα πολλαπλασιαστούν. Σύμφωνα με μελέτες, μέχρι το 2032, το 30% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στην Σαουδική Αραβία, θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Όσον αφορά στον πρώτο σταθμό αυτού του εγχειρήματος, τα φωτοβολταϊκά της Μέκκας δηλαδή, αναμένεται να επιλεγεί η εταιρεία που θα τον στήσει τον Ιανουάριο του 2013. Ο σταθμός θα έχει ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 385GWh. Ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν υποβάλει προτάσεις είναι, φυσικά, και η Binladin Group, της οικογένειας του νεκρού πια ηγέτη της Αλ Κάιντα

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα 4η στα φωτοβολταϊκά παγκοσμίως

Φωτοβολταϊκά θα κινούν τα τρένα του ΟΣΕ