ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Πρώτα το νομικό πλαίσιο και μετά ανακεφαλαιοποίηση

Μέρκελ: Πρώτα το νομικό πλαίσιο και μετά ανακεφαλαιοποίηση

Μετά την κατ' ευθείαν επιστροφή της από το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εκφώνησε ομιλία, στο Μόναχο.

Εκεί, τόνισε πως «δεν πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, εάν προηγουμένως δεν δημιουργηθεί και τεθεί σε λειτουργία η σχεδιαζόμενη κοινή εποπτεία τους». Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, η Καγκελάριος Μέρκελ επιχείρησε στην ίδια ομιλία να «κεφαλαιοποιήσει προσωπικά πάνω στην επιτευχθείσα χρονική μετάθεση της έναρξης ισχύος της κοινής εποπτείας των τραπεζών ευρωζώνης».

«Ο φορέας για την κοινή εποπτεία θα έχει νόημα, μόνον εάν είναι κάτι καλύτερο αυτού που ισχύει σήμερα. Όμως, αν πρόκειται απλά για μια εμβαλωματική λύση, αν δεν δημιουργηθεί με πολλή προσοχή, τότε καλύτερα να μη γίνει καθόλου (...) αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο υπογραμμίζω πόσο σπουδαίο είναι τα πράγματα να γίνουν βήμα-βήμα. Πρώτα, να ολοκληρωθεί το νομικό (θεσμικό) πλαίσιο, μετά να ξεκινήσει η πρακτική εφαρμογή και μόνον αφότου κι αυτή κριθεί λειτουργική, τότε και μόνον θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» στην ευρωζώνη, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ίδια ομιλία στο Μόναχο.