ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση ΕΣΕΕ από τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων

Ικανοποίηση ΕΣΕΕ από τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων

Το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά είναι αναγκαίο να τεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για το ΕΤΕΑΝ και την «απελευθέρωση» πόρων του ΕΣΠΑ.

«…Είναι εξαιρετικά παρήγορο που σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο το υπουργείο Ανάπτυξης στρέφει το ενδιαφέρον του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας έχουν στην κυριολεξία στεγνώσει και αναζητούν εναγωνίως ...ενέσεις χρηματοδότησης για να διασφαλίσουν την στοιχειώδη λειτουργία τους. Ιδίως οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες, αναμένουν εναγωνίως κάποιες ουσιαστικές κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ικανοποιημένοι που ένα πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ, αυτό της παράτασης της αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΕΑΝ, εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης με καταληκτική ημερομηνία το Μάιο του 2014. Θεωρούμε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα δώσει μια πραγματική ανάσα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αφού θα τις επιτρέψει να καλύψουν με κάπως λιγότερη πίεση τις ούτως ή άλλως υψηλές υποχρεώσεις τους», σημείωσε.

Όσον αφορά, την αποδέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ που είναι αγκιστρωμένα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η προσπάθεια τόνωσης των μικρομεσαίων πρέπει να γίνει με χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΤΕΠΙΧ και ταυτόχρονα πρέπει να επανεξεταστούν οι χρόνοι υλοποίησης των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στο βαθμό που η χαμηλή απορροφητικότητα -λόγω αδυναμίας ίδιας συμμετοχής- είναι μάλλον ένα γενικό φαινόμενο που τα χαρακτηρίζει.

Αρχαιρεσίες στην ΕΣΕΕ

Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων Οργάνων Διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στην έδρα της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42) και θα συμμετάσχουν 422 αντιπρόσωποι - εκλέκτορες από το σύνολο της χώρας. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των συνδυασμών και η ανακήρυξη των υποψηφίων από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΕΣΕΕ, όπως προβλέπει το καταστατικό. Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος 3 συνδυασμοί και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο, με επικεφαλής τον νυν Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Βασίλη Κορκίδη, ο συνδυασμός Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων με επικεφαλής τον Χρ. Αναγνώστου, ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων με επικεφαλής τον Γ.Ρώρο και ο Ανεξάρτητος μεμονωμένος Δ.Χουλιάρας.