ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 145 εκατ. ευρώ ο ΦΠΑ που έχασε το κράτος από πλαστά στοιχεία

Στα 145 εκατ. ευρώ ο ΦΠΑ που έχασε το κράτος από πλαστά στοιχεία

Στο ποσό των 91.080.415,55 ευρώ ανέρχεται ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε λόγω της έκδοσης πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 31.10.2012, σε επιχειρήσεις που εξέδωσαν ή έλαβαν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Από τους ελέγχους προέκυψε, επίσης, ότι το ποσό ΦΠΑ που εξέπεσε και άρα δεν εισπράχθηκε, λόγω της λήψης πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων, ανέρχεται σε 54.111.644,18 ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από ΦΠΑ σε 145,19 εκατ. ευρώ.

Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών τιμολογίων ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη. Όπως ενημερώνει ο κ. Μαυραγάνης, στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται ήδη οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των φορολογικών στοιχείων και των αποδείξεων που εκδίδονται με τη χρήση ταμειακών μηχανών, σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.