ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Ραγδαία επιδείνωση των δεικτών φτώχειας

Προβόπουλος: Ραγδαία επιδείνωση των δεικτών φτώχειας

Δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην Ελλάδα καταγράφει η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περιγράφοντας την επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης η Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος σημειώνει πως ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 (60% του διάμεσου εισοδήματος του 2005 εκφρασμένου σε τιμές του 2010 με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) ήταν 16%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%.

Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα μόλις έτος στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες (ή κατά 43,1%).

Δύσκολο το 2013 – ανάκαμψη από το 2014

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

«Ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό» , δήλωσε ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το τμήμα της προσπάθειας που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν.

Στην έκθεση της ΤτΕ που θα παρουσιάσει ο κεντρικός τραπεζίτης σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων εξαντλείται και προβλέπεται ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, αλλά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Προβόπουλος αξιολογεί ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει κατά την τριετία 2010 – 2012 να ανακτήσει το 75% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει από την είσοδό του στο ευρώ.