ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ και ειδικοί φόροι απέδωσαν λιγότερα από τα αναμενόμενα

ΦΠΑ και ειδικοί φόροι απέδωσαν λιγότερα από τα αναμενόμενα

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι ελλείμματος 334 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,338 δισ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,354 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική βελτίωση έναντι του ελλείμματος 7,279 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και του στόχου του πρώτου τριμήνου φέτος για έλλειμμα 4,185 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το τρίμηνο Ιανουάριος- Μάρτιος 2013 δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και καταγράφουν αύξηση σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο στο ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού όσο και του τακτικού προϋπολογισμού αν και κατηγορίες εσόδων όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης απέδωσαν λιγότερα από τους στόχους, λόγω της ύφεσης στην οικονομία και της πτώσης της κατανάλωσης.

Τα στοιχεία αυτά ενδυναμώνουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση σε πρώτη φάση καθώς και άλλων φόρων στη συνέχεια προκειμένου να ανακάμψει η ζήτηση του στους συγκεκριμένους τομείς κατανάλωσης και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Σημειώνεται ότι στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μείωσης των φόρων εφόσον ο προϋπολογισμός εκτελείται χωρίς αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,338 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 985 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του τριμηνιαίου στόχου 2013.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,724 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 161 εκατ. ευρώ ή 1,5%, έναντι του στόχου. Όπως προκύπτει τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι κατηγορίες εσόδων που υστέρησαν έναντι των στόχων είναι οι ακόλουθες:

α) Ο ΦΠΑ, όλων των κατηγοριών, παρουσίασε υστέρηση κατά 217 εκατ. ευρώ ή 6,1%, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.
β) Οι φόροι κατανάλωσης -με πρωταθλητή ο ΕΦΚ καπνού- παρουσίασαν υστέρηση κατά 144 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ καπνού αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου.
γ) Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων υστερεί κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου.
Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:
α) Τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%.
β) Τους έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών κατά 98 εκατ. ευρώ ή 74,5%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.
γ) Άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 40 εκατ. ευρώ ή 3,9%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,614 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 824 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την ΕΕ για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,692 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,846 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,175 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,090 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 6,417 δισ. ή σε ποσοστό 32,7%. Το ποσό αυτό σχετίζεται με τη μείωση στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών κατά 1,397 δισ. ευρώ ή ποσοστό 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,071 δισ. ευρώ ή ποσοστό 73% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Σημειώνεται, ότι η μείωση των δαπανών για τόκους οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI), καταβλήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2012.