ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Μέτρα κατά της ανεργίας στην Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: Μέτρα κατά της ανεργίας στην Ευρώπη

Συμφώνησαν τελικά χθες το βράδυ οι ευρωπαίοι ηγέτες για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, αυτό «είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ακόμη να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μαστίζονται από την ύφεση.

Σε τηλεγράφημα του Reuters αναφέρθηκε ότι η Ε.Ε. θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Μέτρα για την ανάπτυξη των χωρών που πλήττονται από την ύφεση

Λύσεις για την ανεργία των νέων θα αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες