ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: 2,5 δισ. στις 19 Ιουλίου και βλέπουμε…

Eurogroup: 2,5 δισ. στις 19 Ιουλίου και βλέπουμε…

«Πράσινο φως» με ...ετοιμότητα «κόκκινου» έδωσε το Eurogroup στην τμηματική καταβολή 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα και όχι 8,1 δισ., όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

H Ελλάδα θα λάβει αρχικά 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,8 δισ. τον Αύγουστο από το ΔΝΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το ποσό. Επίσης τον Οκτώβριο θα χορηγηθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωζώνη θα καταβάλλει 3 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ 1,8 δισ. ευρώ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι ενημερώθηκε σχετικά με την έκθεση της τρόικας μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και ότι «χαιρετίζει» τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές αρχές.

Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόοδος αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, τονίζει πως έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, «είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ωστόσο, σημειώνει πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση. Το Eurogroup αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.

Ντάισελμπλουμ: Έχετε διορία μέχρι τις 19 Ιουλίου και ο χρόνος μετράει από τώρα...

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και τρόικας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,5 δισ. την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έως τις 19 Ιουλίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου. Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το Eurogroup δεν «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον και σημείωσε πως αν αυτό υπάρξει, «έως τότε οι Ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, όπως είπε, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα. Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.

Στουρνάρας: Ήταν δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας

Δύσκολη χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι ενέκριναν την τμηματική καταβολή της δόσης 6,8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που είχε προκύψει στον κλάδο της υγείας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Ελλάδα και έδωσε πολύ περισσότερα από όσα στο τέλος πήρε και καλείται να δώσει ακόμα περισσότερα και σε ελάχιστο χρόνο με το «πιστόλι στον κρόταφο»...