ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πληρώσετε σε 12 δόσεις τους φετινούς φόρους

Πώς θα πληρώσετε σε 12 δόσεις τους φετινούς φόρους

Έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν όσοι αδυνατούν να το κάνουν τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.

Aν και οι περισσότεροι θα πληρώσουν τους φόρους σε δύο ή τρεις δόσεις, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις από την εφορία, ώστε αρκετοί να πληρώσουν ακόμη και σε 12 δόσεις.

Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στην "πάγια ρύθμιση" πρέπει να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες.

Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώσει εντός προθεσμίας την οφειλή του στην εφορία. Αυτόματα η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο πολίτης μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση εξασφαλίζοντας 12 δόσεις, αντί 2 ή 3, με ετήσιο επιτόκιο 8,5% και με το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Όσοι όμως από τους φορολογούμενους έχουν και παλαιά χρέη τα οποία έχουν τακτοποιήσει με την άλλη ρύθμιση, της "τελευταίας ευκαιρίας" έως και σε 48 ή και 100 δόσεις θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού αν αναγκαστούν να αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα τα νέα χρέη από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τις παλιές οφειλές τους.

Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος.

Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).

Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.

Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Έλεγχος σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ 2010

Θα πληρώσουμε 7 φόρους μέσα σε 4 μήνες – Ποιοι είναι

Πώς να δηλώσετε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους στο Ε9

Οι αλλαγές στις αποδείξεις-Ποιες θα «περνούν» από την εφορία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων