ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμακώνεται η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Κλιμακώνεται η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Κύκλοι του Βερολίνου χαρακτηρίζουν «υπερβολικές» αυτές τις εκτιμήσεις και παραπέμπουν στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα.

Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος αλλάζει το κλίμα για την Αθήνα, υποστηρίζουν, χωρίς ωστόσο να αρνούνται ότι το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη θετική πορεία. Επισήμως, το Βερολίνο παραπέμπει στην έκθεση της Τρόικα και τα πορίσματά της. Αναλυτές, ωστόσο, διακρίνουν κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων με αφορμή την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης. Η οργισμένη αντίδραση του στελέχους της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καταδεικνύει ότι δεν τηρείται πλέον ούτε η διπλωματική αβρότητα. Είναι εύκολο για το ΔΝΤ να προκρίνει τη συγκεκριμένη λύση γιατί «μιλάει για τα λεφτά των άλλων» και ενώ το ίδιο, ως προνομιακός πιστωτής, έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω στο ακέραιο τα χρήματα τα οποία δάνεισε στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν.

Στη Γερμανία, στην παρούσα φάση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι η διαχείριση της «ευρωκρίσης» θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα κρίνουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ dw