ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Πολύ λίγοι θα είναι οι τυχεροί που είτε θα απαλλαγούν πλήρως ή θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50% Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι πολύ αυστηρά, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τους μη έχοντες.

Ήδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, διευκρίνισε ότι εξαιρούνται από τον φόρο οι αγροτικές αποθήκες, καθώς και οι στάνες και τα θερμοκήπια, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των αγροτών, όπως προκύπτει από τη διαδικασία της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη «Διαύγεια», ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε συγκεντρώνει το θέμα του τρόπου φορολόγησης των αγροτεμαχίων που είναι δίπλα στη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα οποία προβλέπεται να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

Επίσης, αρκετές είναι οι αναφορές σε περιπτώσεις μεγάλων κληρονομιών σε φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα, καθώς και αυτές που αφορούν εκτάσεις που είναι «δεσμευμένες» και μη αξιοποιήσιμες από τους ιδιοκτήτες τους.

Έκπτωση 50% από τον φόρο

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (σ.σ. εάν αυτά τελικώς δεν αλλάξουν), παρέχεται έκπτωση φόρου 50% στους εξής:

Εισόδημα

• Άγαμος με ετήσιο εισόδημα ως 7.000 ευρώ.

• Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 8.000 ευρώ.

• Έγγαμος με ένα παιδί και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 9.000 ευρώ.

• Έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 10.000 ευρώ.

Περιουσία

• Συνολική επιφάνεια κτισμάτων οικογένειας ως 150 τετραγωνικά μέτρα.

• Συνολική επιφάνεια οικοπέδων οικογένειας ωςς 500 τετραγωνικά μέτρα.

• Συνολική επιφάνεια αγροτεμαχίων οικογένειας ως 6 στρέμματα.

Εκτός από τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δικαιούνται έκπτωση όσοι χρωστούν (αυτοί οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους) έστω και 1 ευρώ στην Εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο.

Τέλος, για την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο προϋπόθεση είναι η οικογένεια να έχει τρία παιδιά και άνω και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στην περίπτωση της οικογένειας με τρία παιδιά να είναι ως 11.000 ευρώ.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Διαβάστε επίσης:

Στοπ στις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου

Ενιαίος φόρος ακινήτων:Πίσω ολοταχώς από το ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις

Συνάντηση Στουρνάρα με βουλευτές της ΝΔ για το Φόρο Ακινήτων