ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΤΕ: Κέρδη 252,6 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο

ΟΤΕ: Κέρδη 252,6 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 252,6 εκατ. ευρώ, έναντι 101,3 εκατ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο του 2012, αύξηση του περιθωρίου EBITDA στο 36,4%, μείωση καθαρού δανεισμού κατά 42% από το τέλος του 2012 και ισχυρές επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σημείωσε το γ' τρίμηνο του 2013 ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Αναλυτικά, το γ' τρίμηνο του 2013 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 5,1%, και η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA κατά 4,7%, σημειώνοντας, όπως αναφέρει ο ΟΤΕ, το μικρότερο ποσοστό μείωσης των τελευταίων 5 τριμήνων. Έχοντας μειώσει δραστικά το κόστος, ο Όμιλος πέτυχε περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 36,4%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 35,7%, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 750 μονάδων βάσης σε σχέση με πέρυσι.

Στο εννεάμηνο του 2013, οι προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 702,2 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το 2012. Ως αποτέλεσμα, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε λιγότερο από Euro1,7 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2013, μειωμένος κατά 1,2 δισ. ευρώ ή κατά 42% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΟΤΕ συνεχίζει να αναπτύσσει τα δίκτυά του, κινητής και σταθερής, με τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το γ΄ τρίμηνο του 2013 να αυξάνονται σε 108,5 εκατ. ευρώ από 90,6 εκατ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο πέρσι.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει την απώλεια γραμμών, ενώ παράλληλα προσέλκυσε το γ' τρίμηνο 12.000 συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 35% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων στην ελληνική αγορά, φθάνοντας συνολικά τους 1.245.000 συνδρομητές. Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ, που διατέθηκαν εμπορικά στα τέλη του 2012, είχαν προσελκύσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 περισσότερους από 35.000 συνδρομητές, ενώ ο συνολικός αριθμός συνδρομητών τηλεόρασης αυξήθηκε σημαντικά το τρίμηνο με την προσέλκυση 43.000 νέων πελατών. Σήμερα, οι πελάτες ΟΤΕ TV ξεπερνούν τις 230.000.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η Cosmote σημείωσε μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κατά το τρίμηνο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού στην κινητή -όπως σημειώνεται, περισσότερο από 60% της μείωσης των εσόδων σε σχέση με πέρσι οφείλεται στις μειώσεις των τελών-, αλλά και στο δύσκολο οικονομικό κλίμα και τον αυξημένο ανταγωνισμό. Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Cosmote αναπτύσσει το 4G δίκτυό της με ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας πλέον πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας. Οι υπηρεσίες 4G είναι διαθέσιμες σε περισσότερα από 100 σημεία της ελληνικής επικράτειας σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη διάθεση του δικτύου.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες εκτός συνόρων, τα έσοδα μειώθηκαν κατά μόλις 0,6% το Γ' τρίμηνο του 2013 στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, παρουσιάζοντας σημαντικά βελτιωμένη τάση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες της Cosmote Ρουμανίας σημείωσαν αύξηση μετά από 5 διαδοχικά τρίμηνα πτώσης, ενώ και η AMC κατέγραψε υψηλότερα έσοδα από υπηρεσίες το τρίμηνο μετά από μία μακρά πτωτική περίοδο του κύκλου εργασιών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το τρίτο τρίμηνο, πετύχαμε για ακόμη μια φορά καλά αποτελέσματα, σημειώνοντας τη μικρότερη μείωση εσόδων από την εφαρμογή του νέου γύρου μειώσεων των τελών τερματισμού στην κινητή. Καταφέραμε να προασπίσουμε τη θέση μας σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με συνεχιζόμενο έντονο ανταγωνισμό σε όλες τις δραστηριότητες και αγορές».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων