ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σχετικά με την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχονται σε Έλληνες εισαγωγείς, το οποίο επίσης αφορά και τους εξαγωγείς που εισάγουν πρώτες ύλες.

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, στην τοποθέτησή του σχετικά με τις στρατηγικές στήριξης επιτυχημένων εξαγωγών στο εξαγωγικό συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα διευκρινίζει εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να θεωρείται μία χώρα «Μη Εμπορεύσιμων Κινδύνων» και για το 2014, οπότε και θα συνεχιστεί το γνωστό ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχονται σε Έλληνες εισαγωγείς.

Διαφορετικά, αν η Ελλάδα θα θεωρείται στο 2014 σαν χώρα «Εμπορεύσιμων Κινδύνων», τότε οι ξένες εταιρείες Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων θα καλύπτουν με δική τους ευθύνη τις εξαγωγικές πιστώσεις προς τους Έλληνες εισαγωγείς, χωρίς να απαιτούν την Εγγυοδοσία του ΟΑΕΠ.