ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΕΕ: Δέσμη προτάσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΚΕΕΕ: Δέσμη προτάσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Υπόμνημα με δέσμη προτάσεων για την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. παρέδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Κ. Μίχαλος, στον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα.

Η θέση της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ είναι πως, υπό το φως της παρούσας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, προτεραιότητα σε ό,τι αφορά στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των ΜμΕ, στην τόνωση της εξωστρέφειάς τους και στην υποβοήθησή τους στο να δικτυωθούν διεθνώς με άλλες ΜμΕ.

Πολλές από τις προτάσεις συμπίπτουν με υφιστάμενες προτεραιότητες της ΕΕ και δε θα απαιτήσουν -εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας- μακροχρόνιες και περίπλοκες διαδικασίες προώθησης και υιοθέτησης από τα όργανα της Ένωσης.

Οι προτάσεις αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

• Βελτίωση της πρόσβασης των ΜμΕ στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Γι΄ αυτό, απαιτείται διαβούλευση με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος για την απλοποίηση των διαδικασιών δανειοδότησης ΜμΕ μέσω των τραπεζών των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων εγγυήσεων).

• Εντατικοποίηση των προσπαθειών της Ε.Ε. για την κατάργηση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών που παραμένουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

• Προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων, όσον αφορά στην πρόσβαση σε διεθνείς αγορές (σύναψη συμβάσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πολυμερή συμφωνία του ΠΟΕ σχετικά με τις Δημόσιες Συμβάσεις).

ebea

• Προώθηση διεθνώς ανταγωνιστικών συνεργατικών σχηματισμών ΜμΕ (clusters).

• Προώθηση ομάδων και δικτύων για τη διεθνοποίηση των ΜμΕ.

• Βελτίωση της ενημέρωσης των ΜμΕ σχετικά με τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη δραστηριοποίηση σε διεθνές επίπεδο, και τα οποία δημιουργούνται από τα μέτρα εμπορικών πολιτικών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών.

• Συντονισμός της πανευρωπαϊκής συνεργασίας σε αγορές προτεραιότητας, για την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων κονδυλίων.

• Προώθηση της δημιουργίας εξαγωγικών κοινοπραξιών μεταξύ ΜμΕ που εδρεύουν σε διαφορετικά κράτη-μέλη, μέσω και μιας σειράς μέτρων, όπως εκστρατείες πληροφόρησης και οικονομικά κίνητρα, τα οποία ενθαρρύνουν τις μεταξύ τους συνέργειες.

• Υποστήριξη της διασυνοριακής συνεργασίας ομάδων/δικτύων ΜμΕ μέσω δανεισμού που στηρίζεται σε εγγυήσεις.

• Ενίσχυση και προώθηση του δικτύου Enterprise Europe Network και μετά από το 2013, με εξασφάλιση της χρηματοδότησης του.