ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Απέτυχαν στο τεστ φορολογικής διαφάνειας πέντε κράτη

ΟΟΣΑ: Απέτυχαν στο τεστ φορολογικής διαφάνειας πέντε κράτη

Τα πέντε αυτά κράτη είτε δεν παρέδωσαν στοιχεία σχετικά με φορολογούμενους σε άλλα κράτη είτε δεν συγκέντρωσαν στοιχεία για τους μετόχους επιχειρήσεων στο έδαφός τους ή και τα δύο, όπως επισήμανε το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς.

Ο Πασκάλ Σεν Αμάν, επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικής πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που επιβλέπει το Φόρουμ, δήλωσε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι κρατικές υπηρεσίες στο εξής θα εξετάζουν πολύ πιο επιφυλακτικά το ενδεχόμενο να επενδύουν σε αυτές τις χώρες.

«Πρόκειται για ζήτημα φήμης. Θα ασκείται πίεση στις επιχειρήσεις για να εξηγούν γιατί συναλλάσσονται σε χώρες που δεν είναι καθαρές από την σκοπιά του Παγκόσμιου Φόρουμ», επισήμανε ο ίδιος.

Η Ομάδα των Είκοσι (G20), η οποία έχει ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να ηγηθεί των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο για να καμφθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, έχει ανακοινώσει πως επιθυμεί να ασκηθεί πίεση στις χώρες οι οποίες είναι «μη συνεργάσιμες».

Το Λουξεμβούργο, το οποίο σύμφωνα με πηγές της ΕΕ τελεί υπό έρευνα από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνίες φορολογικού ενδιαφέροντος με μεγάλες πολυεθνικές, ανέφερε ότι θεωρεί την κατηγοριοποίηση αυτή «υπερβολικά αυστηρή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λουξεμβούργου ένας «πολύ περιορισμένος αριθμός» των απαντήσεών του στα αιτήματα για πληροφορίες κρίθηκε μη ικανοποιητικός.

Ο υπουργός αρμόδιος για Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Νιλ Σμιθ είπε από την πλευρά του ότι η κατηγοριοποίηση αυτή δεν αντανακλά τις τρέχουσες πρακτικές στη χώρα του, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το 2012.

«Δυστυχώς αυτή η κατηγοριοποίηση είναι άστοχη. Δεν αντανακλά με ακρίβεια τα πρότυπα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους», ανέφερε ο ΣΜιθ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση στις Σεϊχέλες δεν σχολίασαν την εξέλιξη.

Νωρίτερα φέτος Γερμανοί πολιτικοί είχαν αξιώσει το να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου —που έχει επικριθεί από διάφορες πλευρές οι οποίες κρίνουν πως δεν διαθέτει επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου των αποπειρών νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες— να γίνει προαπαιτούμενο για την χορήγηση των δανείων από την τρόικα στη χώρα.

Το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Σεϊχέλες και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι δεν πέρασαν την δοκιμασία διότι οι δομές που θέσπισαν δεν λειτουργούν όπως πρέπει, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

Η Ελβετία διότι δεν έχει θεσπίσει καν ακόμη τη νομοθεσία που απαιτείται για την φορολογική συνεργασία με άλλα κράτη.

Ο Μάριο Τουόρ, εκπρόσωπος της SECO (σ.σ. Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών, η διεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας η οποία είναι αρμόδια για την ελβετική οικονομική πολιτική σε διεθνές επίπεδο, τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο κ.ά.) είπε ότι η Ελβετία ελπίζει να θεσπίσει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο σύντομα και να θεωρηθεί ότι συμμορφώνεται προς τους διεθνείς κανόνες διαφάνειας το επόμενο έτος.