ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση για την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό TAP

Ικανοποίηση για την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό TAP

Την ικανοποίησή τους για την κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, εξέφρασαν την Τρίτη στελέχη της κοινοπραξίας του αγωγού.

Ο Κζέτιλ Τούνγκλαντ, διευθύνων σύμβουλος του TAP, τονίζει ότι με την κύρωση της συμφωνίας υλοποιήθηκε το τελευταίο ορόσημο πριν τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, που θα τροφοδοτεί τον αγωγό.

«Πρόκειται», προσθέτει, «για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου που θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, την περιοχή και την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων».

Από την πλευρά του ο Ρ. Σκουφιάς, υπεύθυνος του έργου για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι προηγήθηκαν εκατοντάδες συναντήσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια και εκφράζει την ευχή να συνεχισθεί η καλή συνεργασία και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ μόνο για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού (συνολικά 550 χλμ. από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Διποταμιά) και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο αγωγός, τονίζεται, θα υποστηρίξει το στόχο ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό δίαυλο ενώ θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού για τις χώρες της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Κύρωσε η Βουλή την συμφωνία της Ελλάδας με την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ