ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τροϊκανοί δεν χαλαρώνουν ούτε στη Πορτογαλία

Οι τροϊκανοί δεν χαλαρώνουν ούτε στη Πορτογαλία

Οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών της Πορτογαλίας παρέμειναν αδιάλλακτοι παρά τις εκκλήσεις για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας η οποία εφαρμόζεται στην χώρα αυτή που λαμβάνει διεθνή οικονομική βοήθεια, όπως δήλωσαν βουλευτές της χώρας οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί τους σήμερα.


«Τα μέλη των διεθνών οργανισμών ήρθαν για να μας ανακοινώσουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα αυτήν την πολιτική» λιτότητας, επισήμανε ο Μιγκέλ Τιάγκο Κρισπίμ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά τη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Οι επιθεωρητές της τρόικας θα ολοκληρώσουν «κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας» τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας, στο οποίο συμφώνησε η Πορτογαλία με αντάλλαγμα τον δανεισμό της το 2011, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λουίς Μάρκες Φουέντες.

Οι Πορτογάλοι βουλευτές κατήγγειλαν από την πλευρά τους την έλλειψη συνέπειας στις θέσεις της τρόικας, μετά τις δηλώσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι η τρόικα ζήτησε από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα».

«Οι υπεύθυνοι της τρόικας δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ανεξαρτήτως των λαθών στους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα προγράμματα λιτότητας οφείλεται να συνεχισθούν» επιβεβαίωσε η Μαριάνα Μορτάγκουα, βουλευτής του Μπλοκ της Αριστεράς.

«Η στρατηγική ανάπτυξης της χώρας μας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών», εκτίμησε ο Πέδρο Νούνο Σάντος, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της πλειοψηφίας αντιτίθενται σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς» τόνισε η Σεσίλια Μειρέλες, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος CDS- PP, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το ζήτημα των μισθών και μιας ενδεχόμενης μείωσης του κατώτατου μισθού, προκειμένου να ευνοηθεί η πρόσληψη ανέργων, έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση στην Πορτογαλία μετά την άφιξη της τρόικας την περασμένη εβδομάδα.

«Δε βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε τη μείωση του κατώτατου μισθού», επέμεινε πάντως ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα Σουμπίρ Λαλ, σε μια σπάνια δήλωσή του στους πορτογάλους δημοσιογράφους.

«Η τρόικα δεν έχει στοχοθετήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά το να αποκτήσουν περισσότερη ευελιξία η οικονομίας και οι μισθοί γενικά» εξήγησε ο Μιγκέλ Φρασκίλιο, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSD του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συνάντησαν σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι επίσης έκαναν σαφές ότι απορρίπτουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.