Οι 22 παγίδες που πρέπει να προσέξετε στις φορολογικές δηλώσεις

Οι 22 παγίδες που πρέπει να προσέξετε στις φορολογικές δηλώσεις

Ανατροπές στη φορολογία περιέχει η φορολογική δήλωση για το 2014, που θα υποβληθεί απο τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το νέο έντυπο, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, "κρύβει" 22 παγίδες.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ημερησίας, καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.α που πλέον δεν θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται απο την εφορία Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους απο ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν τον τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρόκειται για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1-1-2013, είναι μισθωτοί και αμοίβονται με μπλοκάκια, είναι άνω των 18 ετών, νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, εισέπραξαν τόκους απο καταθέσεις σε τράπεζες, είχαν αμοιβές απο εργόσημο, είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση και είναι προστατεύομενα τέκνα η συγγενείς με αναπηρία

Οι παραπάνω μεταβολές φέρνουν:
-έξτρα φόρους λόγω κυρίως της κατάργησης των φοροαπαλλαγών
-υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης καθώς στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι
-φορολόγηση των νέων, άνω των 18 ετών, που δεν είναι προστατεόμενα τέκνα ή έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ
-χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους ελύθερους επαγγελαματίες, των μισθωτών που αμοίβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη
-απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για πέντε χρόνια
-φακέλωμα των φορολογούμενων με καταθέσεις στις τράπεζες, ή εισόδημα απο εργόσημο καθώς και εκείνων που είχαν οικοδομικά ένσημα και προχώρησαν σε αυτασφάλιση

Στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν εξαλειφθεί οι κωδικοί για τις εκτπώσεις φόρου που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους δηλώνονταν το στεγαστικό επίδομα, η διεύθυνση κατοικίας όταν βρίσκονταν σε παραμεθόρια περιοχή, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα ενοίκια των φορολογούμενων η των παιδιών τους, τα ασφάλιστρα ζωής, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και οι δαπάνες για αποκατάσταση ακινήτων. Παραμένει η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους αλλά δηλώνονται πλέον σε άλλο έντυπο (Ε3) ενώ αν και καταργήθηκε η απαλλαγή για τα ενοίκια θα πρέπει να δηλωθούν.

Η κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών θα επιφέρει αύξηση του τελικού φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας που θα αποσταλλεί στους υπόχρεους. Για παράδειγμα φορολογούμενος που κατέβαλλε για τόκους στεγαστικού δανείου το 2013 το ποσό των 8.000 ευρώ δεν θα έχει πλέον έκπτωση 800 ευρώ με αποτέλεσμα ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το 2014 να είναι αυξημένος ισόποσα. Επίσης φορολογούμενος που κατέβαλλε πέρυσι 6.000 ευρώ για ενοίκια, άλλα 1.500 ευρώ για ασφάλιστρα και 2.000 ευρώ για δίδακτρα θα χάσει φέτος την έκπτωση απο τον φόρο συνολικού ύψους 320 ευρώ και συνεπώς με το εκκαθαριστικό θα καταβάλλει υψηλότερο φόρο.

Στο φετινό έντυπο δεν θα υπάρχει ο ειδικός κωδικός τον οποίο το 2013 συμπλήρωναν όσοι είχαν γεννηθεί πριν την 01/01/1982 δηλαδή συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους που θεωρούνται προστατεύομενα τέκνα. Η κατάργηση αυτή έχει να κάνει με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από όλους όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστευόμενα τέκνα. Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί κάποιος προστατεύομενο τέκνο θα πρέπει να συνοικεί με τους γονείς του και το πραγματικό η τεκμαρτό εισόδημά του να μην ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ. Οι φοιτητές θεωρούνται προστεύομενα τέκνα μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς για να αποφευχθούν περιπέτειες με την εφορία (πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης και πρόσθετοι φόροι) τα τέκνα που είναι προστατεύομενα να δηλωθούν απο τους γονείς τους στη τελευταία σελίδα του εντύπου με την αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.

e019fba1c92fccfc744139fcbdc72d15 XL

ΚΩΔΙΚΟΙ-ΚΛΕΙΔΙΑ
Στο νέο έντυπο θα υπάρχει ειδικός κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μισθωτοί που αμοίβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση για να μην φορολογηθούν με τη κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ αλλά με τη κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ. Επίσης υπάρχει κωδικός για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος για πρώτη φορά την 1-1-2013 και οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι που νομιμόποιησαν αυθαίτερα κτίσματα θα κληθούν να δηλώσουν την επιφάνεια τους στον πίνακα με την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την ιδιοκατοίκηση κύριας η δευτερεύουσας κατοικίας με αποτέλεσμα να προκύψει υψηλότερο ποσό για τεκμήριο διαβίωσης που θα πρέπει να καλύπτεται απο το δηλωθέν εισόδημα τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο.
Στο ένυπο θα υπάρχουν ακόμη δύο νέοι κωδικοί που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο ή είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.

Σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων στις τράπεζες επί των οποίων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Επίσης είναι αναγκαία πλέον και η αναγραφή του ΑΜΚΑ για τους ανιόντες γονείς και παππούδες των συζύγων καθώς και για ανήλικους συγγενείς και ανάπηρους που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη ενώ ο σχετικός κωδικός για την αναγνώριση του αυξημένου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για αναπηρία 67% και πάνω έχει αλλάξει διατύπωση και έχει αντικατασταθεί με τη μείωση φόρου 200 ευρώ.

Τέλος το εισόδημα όσων συμμετείχαν σε ομόρρυθμες η ετερρόρυθμες εταιρείες θα φορολογηθεί στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 26% καθώς καταργήθηκε η φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής τους με βάση τη κλίμακα των μισθωτών που ίσχυε τα πρηγούμενα χρόνια ενώ δεν θα αναγνωρίζεται ζημιά προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι παραμένει η απαλλαγή για ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα με έκπτωση φόρου σε ποσοστό 10% της δαπάνης Προϋπόθεση για την αναγνώριση των εξόδων για την υγεία είναι οι συνολικές δαπάνες του φορολογούμενου να υπερβαίνουν το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος
Επίσης παραμένει η υποχρέωση αναγραφής του ποσού των αποδείξεων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και μέχρι 10.500 ευρώ με το πέναλτι φόρου να είναι 22% επί της διαφοράς.

ΟΙ 22 ΦΟΡΟΠΑΓΊΔΕΣ
Με το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος καταργούνται οι κωδικοί για
-το στεγαστικό επίδομα
-όσους γεννήθηκαν πριν την 01/01/1982
-μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόρια περιοχή
-τον αριθμό των ανήλικων τέκων
-τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας
-τα ποσά των δανείων.
-τα ασφάλιστρα ζωής
-τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.
-τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων
-τα φροντιστήρια των παιδιών
-τις υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.α)
-την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνίες κληρονομικού δικαίου
-τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση

Την ίδια ώρα επέρχονται προσθήκες και αλλαγές στους κωδικούς που αφορούν

-όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά
-το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος για μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση
-όσους παρέχουν εργασία με "εργόσημο"
-όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται
-όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα
-στην αναγραφή τόκων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες Και επί των τόκων θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.
-στον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών
-στο έξτρα αφορολόγητο για αναπηρία 67% και πάνω
-στο ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό

Διαβάστε επίσης:

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2014

Το ΥΠΟΙΚ θα συμπληρώνει τη φορολογική μας δήλωση