ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Χάσμα με τους «παγωμένους» χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα

WSJ:  Χάσμα με τους «παγωμένους» χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το 2012 ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ του κατώτατου μισθού και των εθνικών μέσων αποδοχών των πολιτών που έχουν πλήρη απασχόληση» αναφέρει δημοσίευμα της WSJ.

Στο άρθρο με τίτλο «Greece's Jobless Rate Remains High», υπογραμμίζεται πως μόλις το 43% του μέσου μισθού αποτελεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα.

«Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στο νότο της ευρωζώνης έχουν… καταψυχθεί οι κατώτατες αμοιβές, στα νότια και τα νοτιοανατολικά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στις χώρες της Βαλτικής και τα Βαλκάνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση τους» αναφέρει ο συντάκτης.

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ τα έχει αντλήσει από την ετήσια ειδική μελέτη (Mindeslohnbericht 2014) του γερμανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Ινστιτούτου (Wirtschafts – SozialwissenschaftlichesInstitut – WSI) του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ (HansBoecklerStiftung) για τις εξελίξεις στις κατώτατες αμοιβές στις σημαντικότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, κ. Θόρστεν Σούλτεν (ThorstenSchulten τονίζει ότι το 2012 δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ του ονομαστικού κατώτατου μισθού και των εθνικών μέσων αποδοχών των πολιτών που έχουν πλήρη απασχόληση.

«Ο κατώτατος μισθός που παίρνει ένας ανειδίκευτος εργάτης (586 ευρώ μεικτά) αποτελεί πολύ λιγότερο από το ήμισυ του μισθού που παίρνει ο μέσος εργαζόμενος (1362 ευρώ). Μεταξύ των είκοσι έξι χωρών που εξετάζει ο κ. Σούλτεν, η Ελλάδα κατέχει την 19η θέση με κριτήριο την αναλογία κατώτατου – μέσου μισθού».

Λίγο υψηλότερα βρίσκεται στην κατάταξη η Ελλάδα όσο αφορά το κόστος της εργατοώρας με βάση τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών κρατών που εξετάζει ο κ. Σούλτεν, με την εργατοώρα να κοστίζει φέτος 3,35 ευρώ.

Όπως και στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Λιθουανία και το Βέλγιο ο ονομαστικός κατώτατος μισθός έχει «παγώσει» εντελώς. Αντίθετα σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στη Ρουμανία (21,5%) στη Λετονία (12,9%), στην Εσθονία (12,1%), στη Βουλγαρία (9,7%) και στην Τουρκία (9,4%).

Βασικό συμπέρασμα του κ. Σούλτεν είναι πως «το 2013 συνεχίστηκε η ασθενής εξέλιξη των κατώτατων μισθών στις περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Μόνο σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης αναγνωρίζεται κάποια αποφασιστική δυναμική των κατώτατων μισθών. Η τάση για ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα κατώτατου μισθού σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες τίθεται πλέον στην πολιτική ημερήσια διάταξη»